Ανοίγει σήμερα ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς συνεδριάζει το Eurogroup με αντικείμενο την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ρίχνουν τώρα το βάρος στα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπόδόση του 1 δισ. ευρώ) και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός.

Για την κυβέρνηση η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για διάστημα περίπου επτά έως 10 ημερών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών κλάδων (π.χ. ένστολοι).

Με την αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούλιο συναρτάται η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Ειδικό βάρος πάντως έχουν οι διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου, με δεδομένο ότι τότε αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Facebook Comments