Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στην οικοδόμηση ενός «νέου μοντέλου» σχέσεων με την Κίνα, το οποίο ορίζεται από τη συνεργασία και την εποικοδομητική διαχείριση των διαφορών των δυο πλευρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δημιουργία μιας σταθερής, ειρηνικής, ευημερούσας Κίνας» ανέφερε ο Ομπάμα σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο ενόσω οι αξιωματούχοι των δυο κρατών άρχισαν τις ετήσιες υψηλού επιπέδου συνομιλίες τους στο Πεκίνο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον κοινό στόχο της ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου σε ένα νέο μοντέλο σχέσεων με την Κίνα που ορίζεται από την αύξηση της πρακτικής συνεργασίας και την εποικοδομητική διαχείριση των διαφορών μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλιστεί η συνεργασία η οποία καθορίζει και τη συνολική μας σχέση» πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα αλλά αντιθέτως καλωσορίζουν την ειρηνική και σταθερή πορεία της χώρας αυτής που διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο και συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. «Παρά τις διαφορές και οι δύο έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κοινό έδαφος» ανέφερε ο Τζον Κέρι στη δήλωσή του.

Facebook Comments