H συμφωνία με την τρόικα έχει κλείσει σε τεχνικό επίπεδο και οι παράμετροί της βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η σύσκεψη των οποίων ολοκληρώθηκε.

Δεν είναι δυνατόν να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός επιόρκων, όταν δεν έχουν κριθεί έστω από τα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη,συμπληρώνοντας πως ο επίορκος στη βάση αποφάσεων πειθαρχικού και διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται, μη επίορκος στη βάση αξιολόγησης θα κριθεί. Επίσης, επεσήμανε πως δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια, δηλώνοντας πως υπερασπίζεται το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος.

Απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα και σήμερα κάναμε συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια, με κορυφαίο το ζήτημα δημ. διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινά αποδεκτού πλαισίου, που ελπίζει να γίνει αποδεκτό από τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Το εν λόγω πλαίσιο, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει στο kathimerini.gr την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτές της τρόικας έχουν αναχωρήσει από χτες το βράδυ.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας, είπε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία που επετεύχθη χθες Παρασκευή ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που απέτρεψε μία χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, η Αθήνα εφάρμοσε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας.

«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», είπε ένας από τους εκπροσώπους με γνώση των συνομιλιών.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο EFSF είναι έτοιμος να εκταμιεύσει 10 δις. ευρώ αμέσως μόλις ικανοποιηθούν οι όροι.

«Η Ελλάδα θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε στους δημοσιογράφους.

Facebook Comments