Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ).

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:

– Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

– Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

Από τη σύνθεση των κοινοπραξιών προκύπτει πως από το πρώτο σχήμα των εταιριών με επικεφαλής την ιταλική Snam απουσιάζει η ολλανδική Gasunie, ενώ στη δεύτερη κοινοπραξία της ισπανικής Regasificadora del Noroeste S.A εισήλθε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σχετικά με την EBRD, πηγές θέλουν τη σχετική απόφαση να την έλαβαν σήμερα οι μέτοχοι της Τράπεζας κατά τη διάρκεια σύγκλισης του σχετικού οργάνου της.

Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια θεωρούν ως “κατώφλι” των προσφορών τιμή μεγαλύτερη των 400 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν και το τίμημα που είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στην προηγούμενη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Facebook Comments