«Η ισραηλινή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου ανοιχτού πολέμου στην Εγγύς Ανατολή»,παρατηρεί η ισπανική εφημερίδα El Mundo και διευκρινίζει: «Η περιοχή είναι μια μπαρουταποθήκη. Τα σύνορα που διαμορφώθηκαν μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αμφισβητούνται.

Η αυξανόμενη επιρροή της Χισμπολάχ στη Συρία, η ανακήρυξη του Χαλιφάτου στο Βόρειο Ιράκ και η συμμετοχή της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, υποχρέωσαν το Ισραήλ να αλλάξει την αμυντική του στρατηγική.

Αλλά και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, καθώς δεν έχει τα μέσα προκειμένου να αποτρέψει έναν πόλεμο που δίνει την εντύπωση ότι είναι αναπότρεπτος. Η επέκταση του ακραίου ισλαμισμού συνιστά πρόβλημα παγκοσμίου σημασίας. Η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη αυτό το κίνημα», αποφαίνεται η ισπανική εφημερίδα.

Ποια άλλη επιλογή έχει το Ισραήλ;

«Το Ισραήλ θα πρέπει να αμυνθεί»

«Το Ισραήλ θα πρέπει να αμυνθεί» επιγράφει το σχόλιο της η γερμανική Die Welt, υπενθυμίζοντας το πρόβλημα του εξτρεμισμού στην Εγγύς Ανατολή και το μίσος ενάντια στο Ισραήλ, με το οποίο μεγαλώνουν γενεές Παλαιστινίων και επισημαίνει: «Παρόλα αυτά η διεθνής κοινή γνώμη πέφτει στην παγίδα του μύθου της Παλαιστίνης ως αιωνίου θύματος. Και αυτό θα συνεχισθεί και αυτή τη φορά εάν το Ισραήλ αναβαθμίσει τις μαζικές αεροπορικές του επιδρομές, κάνοντας χρήση χερσαίων δυνάμεων.

Ωστόσο, ποια άλλη επιλογή έχει το Ισραήλ; Καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει να εκτοξεύονται ενάντια στο έδαφός της πύραυλοι με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Όμως, η ισραηλινή επίθεση θα αποδυναμώσει αισθητά τη Χαμάς, αλλά ούτε και αυτή τη φορά θα την εξαλείψει…. Εμείς στη Δύση, θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η ειρήνευση στην Εγγύς Ανατολή θα παραμείνει απραγματοποίητο όνειρο όσο ένα μέρος της παλαιστινιακής ηγεσίας θα προπαγανδίζει ανοιχτά την εξόντωση του Ισραήλ και ένα άλλο τμήμα της θα βλέπει στη λύση των δύο κρατών ένα ενδιάμεσο βήμα για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Εγγύς Ανατολή ευνοεί σε τελική ανάλυση μόνο τη Χαμάς, η οποία είχε απομονωθεί από όλους τους υποστηρικτές της. «Για να απαλλαγεί από την σχεδόν απόλυτη απομόνωσή της, η Χαμάς ποντάρει στην κλιμάκωση. Όσο πιο φρικτές είναι οι εικόνες πού θα μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα στο εξωτερικό τόσο πιο πολλές οι ελπίδες της Χαμάς να βελτιώσει τη θέση της.

Κατ` αρχήν θα δεχθούν πιέσεις οι Αιγύπτιοι προκειμένου να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με τη Χαμάς. Δεύτερο, η κυβέρνηση στη Γάζα θα μπορεί να ελπίζει σε βελτίωση του κλίματος με την Τεχεράνη. Και εάν το ιερατείο του Ιράν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή αντίσταση στο Ισραήλ, θα ενισχύσει και οικονομικά τη Χαμάς. Τρίτο, η Δύση θα καλέσει απερίφραστα το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα και να αποδεχθεί την εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα.

«Το πρόβλημα είναι η ισραηλινή κατοχή»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η δανική Politiken, παρατηρεί: «Όπως και να το κάνουμε, ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία διευρύνεται, με αποτέλεσμα να υπονομεύει οποιαδήποτε προοπτική για την συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους.

Ζητούμενο είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ, το οποίο θα λέει ότι η πολιτική της κατοχής δεν είναι τίποτε άλλο παρά δηλητήριο, όχι μόνο στις σχέσεις του ισραηλινού κράτους με τους Παλαιστίνιους αλλά και στις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η κατοχή εδαφών δεν δημιουργεί συμπάθειες ούτε και σεβασμό…», επισημαίνει η εφημερίδα.

Facebook Comments