Μίνι κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και κυρίως στις περιφερειακές αγορές, προκάλεσαν τα νέα για την επικείμενη χρεοκοπία της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται από το μεσημέρι σε… πορτογαλική δίνη με σημαντική υποχώρηση των δεικτών.

O FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 6.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,52% στις 9.659 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,35% στις 4.301 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 1% στις 336,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 4,2%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 2% και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,9%.

Η τράπεζα

Οι πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η τράπεζα είναι προστατευμένη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η μετοχή της τράπεζας κατρακύλησε περισσότερο από 10% σήμερα και οι τιμές των ομολόγων της υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Η μείωση των τιμών των κρατικών πορτογαλικών ομολόγων οδήγησε σε μειώσεις των τιμών και των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών με πολύ υψηλό χρέος, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες καθώς η Ευρωζώνη εξέρχεται από την κρίση κρατικού χρέους.

O όμιλος Espirito Santo Financial Group, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών της τράπεζας, ανέστειλε σήμερα τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων του, ανακοινώνοντας ότι «τώρα αξιολογεί την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή της» στην εταιρεία Espirito Santo International που δεν πλήρωσε γραμμάτια που είχε εκδώσει. Αν και η Τράπεζα της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να αποφύγει «τους κινδύνους μετάδοσης», οι επενδυτές που αντιμετωπίζουν ζημιές από τα γραμμάτια είναι πιθανό να επιχειρήσουν να εγείρουν αξίωση κατά της τράπεζας, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America. «Εάν η κατάσταση στην Πορτογαλία
συνεχίσει να επιδεινώνεται, η μετάδοση της αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα στα ομόλογα και λοιπά στοιχεία ενεργητικού άλλων χωρών – μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε o υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της αμερικανικής εταιρείας GMP Securities.

Η τιμή της μετοχής της Banco Espirito Santo μειώθηκε κατά 10,7% στα 55 σεντς πριν από το μεσημέρι στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας. Η απόδοση των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης της τράπεζας, που λήγουν το 2023 και είχαν εκδοθεί με κουπόνι 7,125%, αυξήθηκε στο 9,76%, ενώ η τιμή τους υποχώρησε κατά 6,5 σεντς στα 83,1 σεντς. Η απόδοση των 10ετών κρατικών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 13,5 μονάδες βάσης στο 3,91%. Πριν την απόφαση αναστολής της διαπραγμάτευσης, η αξία των ομολόγων του Espirito Santo Financial Group, που λήγουν το 2019 και έχουν κουπόνι 6,875%, είχε υποχωρήσει στα 10,3 σεντς ανά ευρώ από 100,2 σεντς που ήταν στις 18 Ιουνίου.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε χθες την ανακοίνωση που έκανε στις 3 Ιουλίου, ότι η φερεγγυότητα της Banco Espirito Santos ενισχύθηκε σημαντικά και ότι μπορεί να αποφύγει τους κινδύνους που απορρέουν από τον υπόλοιπο όμιλο.

Η Banque Privee Espirito Santo ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η καθυστέρηση πληρωμών κάποιων γραμματίων που εκδόθηκαν από τη μητρική της εταιρεία επηρεάζει μόνο λίγους πελάτες. Από ορισμένους επενδυτές ζητήθηκε να ανταλλάξουν τα γραμμάτια με μετοχές και νέα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Expresso.

«Αναμένουμε περαιτέρω μεταβλητότητα στα ομόλογα και την τιμή της μετοχής της, έως ότου είναι σαφής η έκταση της αναδιάρθρωσης του ομίλου», δήλωσε αναλυτής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Merrion Stockbrokers στο Δουβλίνο σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys υποβάθμισε το αξιόχρεο του ομίλου Espirito Santo Financial Group κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία Caa2, που είναι η τρίτη χαμηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακά της, αναφέροντας την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την οικονομική του θέση και τις διασυνδέσεις του με άλλες εταιρείες του ομίλου.

Facebook Comments