Προβληματική και με αρνητικά μηνύματα αποδείχθηκε η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, καθώς το ελληνικό δημόσιο άντλησε τα μισά κεφάλαια από ότι είχε αρχικά προγραμματίσει, από την έκδοση του νέου 3ετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο ήθελε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ και τελικώς άντλησε 1,5 δισ. ευρώ στην 3ετή έκδοση, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Οι προσφορές έφθασαν τα 3,45 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μη ανταγωνιστικές.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3% και ίσως και χαμηλότερα, αλλά οι δυσμενείς συνθήκες στις αγορές της περιφέρειας δεν επέτρεψαν στην ελληνική κυβέρνηση να «πετύχει» μία καλύτερη έξοδο.
Νέος εφιάλτης στο Νότο

Η πορτογαλική τράπεζα Banco Espírito Santo ξύπνησε τους εφιάλτες για τον Νότο της ευρωζώνης, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, προκαλώντας χθες και σήμερα ένα ισχυρό ξεπούλημα στις αγορές της περιφέρειας, μετά τη δυσκολία αποπληρωμής βραχυπρόθεσμου χρέους που είχε εκδώσει η θυγατρική της, Espirito Santo International.

Το κόστος δανεισμού της Λισαβόνας σκαρφάλωσε στα ύψη, ο δείκτης PSI του πορτογαλικού χρημαιτστηρίου βούλιαξε κοντά στο 5% στην μεγαλύτερη πτώση 9 μηνών και η μετοχή της Banco Espírito Santo και της μητρικής της Espírito Santo Financial Group τέθηκε υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της μητρικής για αδυναμία καταβολής πληρωμών σε ομολογιούχους.

Το sell-off έχει μεταδοθεί στις αγορές της ευρω-περιφέρειας με βουτιά στις μετοχές των ιταλικών, των ισπανικών αλλά και των ελληνικών τραπεζών ( οι οποίες συνεχίζουν την 5ήμερη πτώση τους), ενώ και οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων του Νότου σημειώνουν ελεύθερη πτώση με το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρεί 2,6%.

Σε αυτό το γεγονός απέδωσε και το υπουργείο οικονομικών το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)».

Τα «μηνύματα» των αγορών

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το αποτέλεσμα της σημερινής εξόδου της Ελλάδας, αν και σίγουρα επηρεάστηκε από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αποτελεί και ένα μήνυμα των αγορών ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τη χώρα μας σε ότι αφορά την αναζήτηση χρηματοδότησης από τις αγορές. Με ένα τόσο ελκυστικό επιτόκιο και σε μια τόσο μικρή διάρκεια, η ζήτηση θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Θυμίζουμε πως στην πρώτη έξοδό μας τον Απρίλιο, ο ενθουσιασμός των ξένων επενδυτών… περίσσευε, αφού για το 5ετές ομόλογο είχαν συγκεντρωθεί προσφορές πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Η επιφυλακτική στάση των επενδυτών αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τις ανησυχίες τόσο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εν όψει των stress tests., όσο και τον
πολιτικό κίνδυνο ο οποίος συνεχίζει να ακολουθεί την Ελλάδα, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να είναι κάτι το οποίο «συζητούν» οι αναλυτές.

Εκτός από τα παραπάνω, η σημερινή εξέλιξη είναι και ένα έμμεσο μήνυμα προς τη χώρα μας ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας και πως απέχει πολύ από το να «τα καταφέρει» μόνη της.
Δεν ήταν στόχος το ποσό, αλλά το επιτόκιο

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο», επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τη σημερινή δημοπρασία.

Ο ίδιος τόνισε ότι το spread με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου, παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό» .

Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο» αναφερόμενος προφανώς στη διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές.

Facebook Comments