Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup
Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, στα πλαίσια του νέου της report
Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, στα πλαίσια του νέου της report
Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, στα πλαίσια του νέου της report.
Παράλληλα, σημειώνει πως δεν βλέπει σημαντικές υποχωρήσεις από τους δανειστές στο σκέλος του χρέους και εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινηθούν πολύ κάτω του στόχου του 3,5% τόσο φέτος όσο και το 2019, υποδηλώνοντας έτσι πως η “ενεργοποίηση” της μείωσης του αφορολόγητου θα έλθει “πακέτο” με τη μείωση των συντάξεων το 2019.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ πιθανότατα επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 λόγω της εξασθένησης των καταναλωτικών δαπανών και κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση, τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τη Citi, οι πωλήσεις λιανικής και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησαν, αν και η εμπιστοσύνη διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα.
Έτσι, η ανάπτυξη του 2017 διαμορφώθηκε πιθανώς λίγο πάνω από το 1%, όπως εκτιμά, τονίζοντας πως αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το 2018, καθώς τόσο η εγχώρια ρευστότητα όσο και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν “σφιχτά” και τα capital controls εξακολουθούν να “πνίγουν” την οικονομία.
Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά πως το 2017 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,2% και στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνει και το 2018, μειώνοντας τις εκτιμήσεις της κατά 0,1% και κατά 0,3% αντίστοιχα (δηλαδή πριν εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,3% και το 2018 στο 1,5%). Αξίζει να σημειώσουμε πως οι προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας κινούνται σημαντικά χαμηλότερα από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των δανειστών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει, και θα βοηθηθεί ίσως από μια πιθανή “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Αν και η αμερικάνικη τράπεζα δεν εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές, αυτό, όπως επισημαίνει, δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την έξοδο από το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο report της η Citi είχε αναφέρει πως κάποια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Αύγουστο, αν και θα είναι περιορισμένη και θα έλθει με προϋποθέσεις.
Η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να εκτιναχθεί ούτε τα επόμενα χρόνια, αφού για το 2019 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,5%, το 2020 θα βρεθεί στο 1,6%, το 2021 στο 1,5% και το 2022 στο 1,6%.
Παράλληλα, προβλέπει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ούτε και φέτος αλλά ούτε και το 2019 να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα έλθει έναν χρόνο νωρίτερα και μαζί με την μείωση των συντάξεων, όπως έχουν επισημάνει και οι δανειστές ότι θα συμβεί σε περίπτωση “αστοχίας”.
Επίσης, αυτό το επίπεδο του πλεονάσματος δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις παροχές, τα μερίσματα και τα “δώρα” στα οποία προχώρησε στα τέλη του 2017, αλλά και το 2016.
Επιπλέον ούτε και το 2019 θα είναι θετικά τα πράγματα σχετικά με τους στόχους για το πλεόνασμα αφού η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο 2,8% και σημαντικά κάτω από τον στόχο, για ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ειδικά τη στιγμή που το καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, και με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments