Την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Εχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμφωνία και κατά την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σημειώνοντας ότι αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Μείζων στόχος, όπως είπε, «είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος ούτως ώστε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους».

Τόνισε παράλληλα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης. «Ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκουμε αυτό είναι ο πλέον ορθολογικός. Όσοι λένε ότι θα μας βγάλουν από τα μνημόνιο ψεύδονται ασυστόλως», υποστήριξε.

Επισήμανε, τέλος, ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να μείνει αδρανής, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την υλοποίηση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς αστερίσκους.

Π. Τόμσεν: Ανοίγουν δρόμοι για περαιτέρω βήματα

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

«Επιβεβαιώνω όσα είπε ο υπουργός ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία για τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος. Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.

Αναγνώρισε παράλληλα τη τη βούληση της τρέχουσας και της προηγούμενης κυβέρνησης «να λάβουν δύσκολες αποφάσεις» και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση» και ότι «είναι εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη σε σχέση με άλλες χώρες».

Την Τρίτη η ενημέρωση Κ. Παπούλια από τον Γ. Στουρνάρα

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη στις 14.30, θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Facebook Comments