«Το ταξίδι μας στην Αθήνα όπου συναντηθήκαμε με τους διοικητές των ελληνικών τραπεζών, επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι τα βασικά στοιχεία της λειτουργικής ανάκαμψης παραμένουν ανέπαφα, παρά τις αναταράξεις στις αγορές στην ευρωπεριφέρεια», αναφέρει σε έκθεσή της στις 14 Ιουλίου η Barclays.

Οι δηλώσεις για τα κεφάλαια και τα stress tests της ΕΚΤ είναι ισχυρές. Οι προοπτικές για τα περιθώρια των καθαρών επιτοκίων μοιάζουν ισχυρότερα, οι νομοθετικές αλλαγές θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση των NPLs.

Το outlook για το μέγεθος της ανάπτυξης παραμένει υποτονικό βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίδραση από τα TLTROs πιθανώς θα είναι αυξητική και όχι μετασχηματιστική. Η αναδιάρθρωση των warrants θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης και να αυξήσει την ρευστότητα των μετοχών, αλλά οποιαδήποτε κίνηση θα έλθει μετά από τα stress tests της ΕΚΤ.

Τράπεζα Πειραιώς

Στην Τράπεζα Πειραιώς, από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι οι συζητήσεις αναφορικά με τις επαναγορές των warrants προκειμένου να αρθεί το βάρος των μετοχών του ΤΧΣ και να προχωρήσουν με επιταχυμένο ρυθμό οι πωλήσεις, έχουν μπει στον «πάγο» μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα τεστ της ΕΚΤ.

Η τρόικα ήταν απασχολημένη με άλλα ζητήματα, όμως στην ατζέντα φαίνεται να βρίσκονται οι επαναγορές των warrants. Ωστόσο, ένα βασικό εμπόδιο φαίνεται πω είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), η οποία είναι πιθανό να θεωρήσει ως περαιτέρω κρατική ενίσχυση την όποια αλλαγή στους όρους των warrants.

Eurobank

Από την συνάντηση με στελέχη της Eurobank, προέκυψε ότι στην υποθετική περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για λίγα περισσότερα κεφάλαια ως αποτέλεσμα των stress tests της ΕΚΤ, η τράπεζα θα επιταχύνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει το όποιο κεφαλαιακό κενό. Η έκδοση μετοχών δεν αποτελεί επιλογή για την τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της ανέφερε πως το περιθώριο δανεισμού της (400 μ.β.) είναι χαμηλότερο από αυτό άλλων ελληνικών συστημικών τραπεζών (500 μ.β.), διότι τα δάνειά της έχουν καλύτερη πιστωτική ποιότητα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο ανταγωνισμός πρέπει να συγκλίνει προς τα κάτω, προς τις 400 μ.β., και έτσι τα περιθώρια δανεισμού της ΕΤΕ λογικά θα υπεραποδώσουν έναντι των ανταγωνιστών από εκεί και πέρα.

Alpha Bank

Από την συνάντηση με τα στελέχη της Alpha Bank, προέκυψε ότι οι νέες καταθέσεις κοστίζουν σε επιτόκια 230 μ.β. Η τράπεζα αναμένει το κόστος αυτό να υποχωρήσει στις 200 μ.β. μέχρι το τέλος του 2014 και να πλησιάσει τις 100-120 μ.β. μέχρι το τέλος του 2015. Στο προσφάτως εγκριθέν σχέδιο αναδιάρθρωσης ο λόγος δανείων/καταθέσεων βρίσκεται ήδη στο απαιτούμενο επίπεδο, έτσι δεν υπάρχουν πιέσεις για συρρίκνωση των δανείων ή για «κυνήγι» καταθέσεων.

ΤΧΣ

Τέλος, από τη συνάντηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέκυψε ότι ενώ υπήρξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των επενδυτών αναφορικά με την αναδιάρθρωση των warrants, ωστόσο σε γενικές γραμμές το ΤΧΣ ακούγονταν πιο επιφυλακτικό για το ζήτημα, θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι όροι των warrants με τρόπο που να μην αφήνει «ξεκρέμαστους» τους έλληνες φορολογούμενους ή και να οδηγεί στην ανάγκη για περαιτέρω κρατική βοήθεια για τις τράπεζες.

Facebook Comments