Κύπρος: Διεθνής μάχη για bail-in Ελλήνων καταθετών
Σε μάχη δικηγόρων διεθνούς βεληνεκούς τείνει να εξελιχθεί ο χειρισμός και το bail-in ελλήνων καταθετών από τις κυπριακές αρχές
Σε μάχη δικηγόρων διεθνούς βεληνεκούς τείνει να εξελιχθεί ο χειρισμός και το bail-in ελλήνων καταθετών από τις κυπριακές αρχές
Η κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, διεθνή γραφεία για να την υπερασπίσουν. Η διαδικασία γίνεται στη βάση διμερούς συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά.
Οι έλληνες «κουρεμένοι»
Η ομάδα των περίπου 100 επενδυτών ιδιωτών και ιδρυμάτων αποτελείται από καταθέτες και κατόχους ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου των οποίων τα κεφάλαια κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση μετά από το πακέτο διάσωσης των €10 δισ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επηρεαζόμενοι επενδυτές φαίνεται να έχουν απολέσει μεγάλο μέρος από τις οικονομίες μιας ζωής.
Την αγωγή κατέθεσαν τα δικηγορικά γραφεία Grant & Eisenhofer, Kessler Topaz Meltzer & Check and Kyros Law, μαζί με το διεθνές δικηγορικό γραφείο Volterra Fietta, για λογαριασμό των επηρεαζόμενων ελλήνων επενδυτών, με στόχο να ανακτήσουν τις απώλειές τους, οι οποίες εκτιμώνται πάνω από €50 εκ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το group των δικηγόρων, η διαφορά έχει υποβληθεί στο πλαίσιο μιας διμερούς συνθήκης επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία προβλέπει ότι τα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο τουλάχιστον έξι μηνών. Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε μια κοινά αποδεχτή διευθέτηση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το αίτημα θα παραπεμφθεί για επίλυση μέσω της δεσμευτικής διαιτησίας στο διεθνές κέντρο επίλυσης επενδυτικών διαφορών, (ICSID). Η αναμενόμενη ημερομηνία μιας τέτοιας δράσης θα είναι μέσα Ιανουαρίου του 2015.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η διμερής συνθήκη θα δοκιμαστεί με αγωγή των επενδυτών που έχουν υποστεί ζημιές που απορρέουν από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία συμπαρέσυρε την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Grant & Eisenhofer Jay Eisenhofer.
«Πιστεύουμε ακράδαντα», πρόσθεσε, «στις αξίες των απαιτήσεων των ζημιωθέντων επενδυτών και θα συνεργαστούμε στενά με τη Kyros Law και Volterra Fietta για να ανακτήσουν τα χαμένα κεφάλαια τους».
«Οι καταχρηστικές ρήτρες του αναθεωρημένου πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας στόχευαν και είχαν διακρίσεις σε βάρος ελλήνων επενδυτών που τοποθέτησαν τα χρήματα και την εμπιστοσύνη τους στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα», υποστήριξε ο Eisenhofer.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των καταθετών σε αυτές τις δύο τράπεζες», σημείωσε.
Ο Eisenhofer τόνισε επίσης ότι ενώ οι έλληνες καταθέτες υπόκεινται σε ακραία μέτρα διάσωσης, πολλά κυπριακά δημόσια ιδρύματα απαλλάσσονται.
Από το διάταγμα για συνεισφορά με ίδια μέσα εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kyros Law Γιάννης Κυριακόπουλος δήλωσε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση άδικα στέρησε από πολλούς έλληνες επενδυτές την περιουσία τους και τους φέρθηκε άδικα, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2012-2013.
Η πλευρά των επενδυτών υποστηρίζει ότι κακώς επωμίστηκαν όλο το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης και ότι κακώς δόθηκαν εξαιρέσεις από το «κούρεμα».
Με νομικούς συμβούλους η εισαγγελία
Ο γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ενώπιον του οποίου θέσαμε υπόψη το δημοσίευμα, ανέφερε ότι ο ίδιος με το διορισμό του στη νομική υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2013 είχε «κληρονομήσει» την όλη υπόθεση μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλοι.
Έκτοτε, είπε, προστέθηκαν και άλλοι επηρεαζόμενοι έλληνες επενδυτές οι οποίοι προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο επενδυτικών διαφορών (ICSID).
Η νέα προσφυγή των περίπου 100 επενδυτών σε βάρος της κυπριακής Δημοκρατίας προστίθεται, σημείωσε, στην ίδια υπόθεση κατά της κυπριακής Δημοκρατίας και ενώπιον του ιδίου σώματος.
Εξήγησε ότι δεν θα διεξαχθούν ξεχωριστές νομικές διαδικασίες για την κάθε μία καταγγελία καθώς, το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.
Όλες οι προσφυγές καθώς και οι νέες προσφυγές που έχουν προστεθεί βρίσκονται ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι η κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει εγνωσμένου κύρους διεθνή νομικά γραφεία για να την υπερασπίσουν.
Σημείωσε ότι οι πλείστοι επενδυτές που καταχώρησαν αγωγή κατά της κυπριακής δημοκρατίας ισχυρίζονται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί για να οδηγηθούν οι επενδύσεις τους σε εκμηδενισμό. Οι διαδικασίες, είπε, γίνονται γραπτώς με δικόγραφα και η κάθε πλευρά υποβάλλει τις δικές της παραστάσεις.
Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι εν λόγω νομικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες λόγω του πρωτογενούς χαρακτήρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι διαδικασίες για το διορισμό κοινού αποδεκτού προέδρου του διαιτητικού δικαστηρίου κράτησαν έξι μήνες.
Facebook Comments