H Ελλάδα με σταθερά βήματα οδεύει προς στο τέλος τους τρίτου προγράμματος διάσωσης αυτό το καλοκαίρι χωρίς νέα επίσημη οικονομική βοήθεια, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η UBS.

Παρόλα αυτά επισημαίνει πως θα υπάρξει εποπτεία μετά το πρόγραμμα αλλά και όροι και προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα βγει πλήρως στις αγορές.

Στο στόχαστρο της UBS το επόμενο διάστημα θα είναι οι δημοσκοπήσεις, οι αποφάσεις του Eurogroup, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας το 2018-2022,  τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του SPD και οι ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Με το δημόσιο έλλειμμα στο 15% το 2009 και στο 13% το 2013, οι δημόσιοι λογαριασμοί έχουν σημειώσει εκπληκτική ανάκαμψη με την Ελλάδα να αναμένεται να σημειώσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ολόκληρης της ευρωζώνης το 2018. Για την επίτευξη αυτής της της ανάκαμψης, η χώρα δεν θα χρειαστεί νέα επίσημη διάσωση όταν το τρίτο πρόγραμμα λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Πολιτική και εκλογές

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία δημοσκοπήσεων υποδηλώνουν ότι από τις αρχές του 2017, η στήριξη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί. Εν τω μεταξύ, το χάσμα με τη Νέα Δημοκρατία κλείνει. Η UBS εκτιμά ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, θέτοντας έτσι πρόκληση στη Νέα Δημοκρατία.

Στο ραντάρ της UBS σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι και η γεωπολιτική κατάσταση. Ενώ η προσφυγική κρίση μπορεί έχει σταθεροποιηθεί, οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαϊκή υποστήριξη για την κυβέρνηση και για ενότητα. Επιπλέον, η διαμάχη για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Σε συνδυασμό με τυχόν δημοσιονομικές αστοχίες το 2018, αυτός μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Προς το παρόν, η UBS πάντως εκτιμά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πολύ κοντά στην προγραμματισμένη ημερομηνία, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η μετα-μνημονιακή εποχή

Η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα ρυθμιστεί έτσι ώστε να προ-χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του 2019. Αυτό θα στηρίξει την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, επιτρέποντάς της να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων. Κλειδί σε αυτό το αποτέλεσμα θα είναι η δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, η ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος διάσωσης έχει βελτιωθεί. Πάντως, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη χώρα που βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα υποβληθεί σε τακτικές αξιολογήσεις. Όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού της ΕΕ 472/2013, “ένα κράτος μέλος υπόκειται σε επιτήρηση μετά το πρόγραμμα εφόσον τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας δεν έχει αποπληρωθεί”.

Ομόλογα και νέες εκδόσεις

Το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό, το περιβάλλον της αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς και οι χαμηλές αποπληρωμές χρέους κατά τους επόμενους 12 μήνες, δημιουργούν ένα πολύ θετικό περιβάλλον για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως σημειώνει η UBS. Νέες εκδόσεις καθώς και η εκταμίευση των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος θα παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα  για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα τέλη του 2019.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments