Η Αθήνα κατέβαλε σήμερα εγκαίρως χρήματα στους δανειστές και πολλοί στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Με άλλα λόγια, όπως γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιστοσελίδα της γερμανικής Die Welt με βάση πληροφορίες κύκλων μέσα από τη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί στην επιφάνεια μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν κανείς υπολογίσει πόσες φορές έχει ειπωθεί ότι τα χρήματα τελειώνουν κι ότι η Ελλάδα θα αθετήσει κάποια πληρωμή, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει χρεωκοπήσει εδώ και καιρό. Όμως η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις προθεσμίες μέχρι στιγμής, όπως άλλωστε και σήμερα που η Ελλάδα κατέβαλε 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για τόκους.

Στις 12 του Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 750 εκατ., και, σύμφωνα με πηγές των διαπραγματευτών, η χώρα έχει περιθώριο να καταβάλει και αυτό το ποσό. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές λένε ότι με τη νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό, τι γινόταν μέχρι τώρα, δεν έχει κανείς ακριβή εικόνα των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Κι αυτό γιατί, είτε η ίδια η Αθήνα δεν έχει ακριβή εικόνα για τα νούμερα είτε δεν τα δίνει σε κανέναν άλλο.

Παρά ταύτα, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κι αυτό εξηγεί πιθανόν για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο σκληρή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της μέχρι και αυτή τη στιγμή. Η πρώην «Τρόικα» είχε μέχρι στιγμής βάλει στον πάγο την τελευταία δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης, καθώς η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της εκταμίευσης. H Αθήνα πάντως υποστηρίζει ότι για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ευθύνονται οι δανειστές καθώς μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπάρχουν «σοβαρές διαφορές και αντιφάσεις». Έτσι, κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν περιμένουν σημαντική πρόοδο στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Το think tank των Βρυξελών Bruegel θεωρεί, όπως και η γερμανική κυβέρνηση, ότι η Ελληνική κυβέρνηση πιθανόν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες ακόμα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα περιθώριο δράσης», λέει ο αναλυτής Zsolt Darvas. «Μπορεί να αναβάλει πληρωμές σε προμηθευτές και να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία. Θα είναι λοιπόν μάλλον σε θέση να καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο». Υπό ορισμένες προϋποθέσεις μάλιστα ίσως τα καταφέρει και μέχρι το βάθος του καλοκαιριού.

Ο κ. Darvas παραδέχεται όμως ότι η βάση δεδομένων για αυτούς τους υπολογισμούς είναι πεπαλαιωμένη. Κι αυτό γιατί εδράζεται σε υπολογισμούς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση διέθετε πάνω από 86,6 δισ. τα μισά εκ των οποίων ως συμμετοχές σε κεφαλαιοποιήσεις, π.χ. των τραπεζών. Ωστόσο, τα περιθώρια αυτά έχουν ενδεχομένως στενέψει τους τελευταίους μήνες.

«Το ερώτημα είναι, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα και μια πιθανή ρευστοποίηση κάποιων τοποθετήσεων θα φτάσει, για να μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών. Η υποψία μου είναι ναι, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όπου θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αποπληρωμές δανείων», πιστεύει ο Darvas.
Παρότι η Ελλάδα δεν απειλείται αυτή τη στιγμή από μια χρεωκοπία, η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη. Αν δεν δοθεί η τελευταία δόση των 7,2 δισ. η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει. Και ακόμα κι αν ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να γίνει η τελευταία εκταμίευση, θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε αυτό να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια. Έτσι, η Αθήνα δεν μπορεί να τζογάρει μέχρι την τελευταία στιγμή.
 

Facebook Comments