Κανείς δεν θα άντεχε στη Γάζα
Πάνω από 200 νεκροί και περισσότεροι από 1600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός στη Γάζα
Πάνω από 200 νεκροί και περισσότεροι από 1600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός στη Γάζα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε τέσσερα ιατρικά κέντρα, έξι νοσοκομεία και ένα κέντρο αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία. Μια εικόνα της καταστροφής και της απελπιστικής κατάστασης στη Γάζα μεταφέρει ο Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής αποστολής των ΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στη Deutsche Welle:
«Η κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ δύσκολη. Ήδη πριν από τους βομβαρδισμούς η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Κανείς δεν μπορεί να βγει από τη Γάζα. Και μόνο κάποιοι λίγοι άνθρωποι μπορούν να μπουν μέσα στη Γάζα. Το νερό είναι λιγοστό, πόσιμο νερό δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου. Σύμφωνα με μια έκθεση των ΗΕ, το 2016 δεν θα υπάρχει σταγόνα στη Γάζα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική επιβάρυνση. Μετά από κάθε επίθεση των Ισραηλινών αυξάνει η βία ανάμεσα στους εφήβους αλλά και μέσα στην οικογένεια».
Τι περιμένουν οι άνθρωποι στη Γάζα από τη Δύση;
41 διεθνείς οργανώσεις καλούν τη διεθνή κοινότητα να επέμβει ώστε να υπάρξει άμεση και διαρκής λύση στην Εγγύς Ανατολή, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Οι Ισραηλινοί δεν βομβαρδίζουν όμως μόνο νοσοκομεία αλλά και εγκαταστάσεις των ΗΕ. Όπως δηλώνει ο Αμπούν Χάσνα, από το 2008 συνολικά 22 εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού έγιναν στόχος επιθέσεων. Οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται συχνά και ως καταφύγια.
Τι περιμένουν όμως οι άνθρωποι στη Γάζα; Όπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος των ΗΕ, «θέλουν υποστήριξη ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας. Οι άνθρωποι εδώ δεν ζουν καλά. Και τα πράγματα ήταν έτσι και πριν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Κανείς δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο, να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι. Ανεξάρτητα που ζει κανείς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Κυρίως στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ζουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο που και μια πέτρα να πετάξεις κάποιος θα τραυματιστεί».
Τέλος, στην ερώτηση τι κάνουν τα ΗΕ για να μετριάσουν τον πόνο των ανθρώπων απαντά: «Στέλνουμε διαρκώς εκθέσεις με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στα ΗΕ και στην ΕΕ. Δεν έχουμε πολιτική ατζέντα. Αλλά οι εκθέσεις μας δίνουν μια εικόνα και δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη Γάζα».
Facebook Comments