Σκηνές τρόμου στην Βοστώνη, από δύο εκρήξεις στον τερματισμό του ιστορικού μαραθωνίου της πόλης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν έως τώρα σκοτωθεί τρεις άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα αγόρι οκτώ ετών – και να έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άτομα, εκ των οποίων τα δεκαπέντε σε κρίσιμη κατάσταση.

O Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα, σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως «μια πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης τη Δευτέρα, παρόλο που ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αποφύγει νωρίτερα στο σύντομο διάγγελμά του να χρησιμοποιήσει τον όρο.

«Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη », είπε ο αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, η έρευνα που εξελίσσεται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια » είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στην Ουάσιγκτον ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις φονικές εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστώνης. «Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με οποιαδήποτε αξιόπιστη απειλή εναντίον στόχων στην περιοχή μας, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των επεισοδίων» ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, ανέφερε στην πρώτη επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών, ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια τους διεθνούς μαραθωνίου της πόλης ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών που οδήγησαν σε σοβαρές σωματικές βλάβες».

Ο Εντ Ντέιβις ανέφερε, ότι οι ερευνητές της αστυνομίας που εξετάζουν τις συνθήκες, δεν συνδέουν την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) της πόλης, με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά της διάρκεια του μαραθώνιου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, διαψεύδονται επίσης, οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν, τουλάχιστον, έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις. Ο Εντ Ντέιβις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία εξέτασε και ανέκρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις». Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο CNN την έκρηξη ως «θόρυβο από ένα τεράστιο κανόνι». Τα κτίρια σείστηκαν, τζάμια έσπασαν και χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν να κρυφτούν μέσα σε πανικό.

Πέραν των δυνάμεων της Βοστώνης, διεθνή δίκτυα όπως το BBC μεταδίδουν ότι έχουν αυξηθεί, μετά το γεγονός, τα επίπεδα ασφαλείας σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις. Ήδη εκφράζονται φόβοι για τη διεξαγωγή του μαραθωνίου στην πόλη του Λονδίνου, την ερχόμενη Κυριακή.

Στην Ουάσινγκτον απαγορεύτηκε, μεταξύ άλλων, το περπάτημα πέριξ του Λευκού Οίκου, ενώ αυξημένη είναι η αστυνόμευση στα μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια.

Η Ρέιτσελ Ντέι εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης JFK η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, αποσυνέδεσε το περιστατικό από τα κτυπήματα στον τερματισμό του Μαραθώνιου, καθώς δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Το NBC κάνει λόγο για εξουδετέρωση και άλλων δύο μηχανισμών μέσα στην πόλη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Hashtag στο twitter για τα ονόματα των θυμάτων τροφοδοτούμενα από τον Ερυθρό Σταυρό των ΗΠΑ. #BostonMarathon #BostonMarathon2013

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βοστώνης

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ο κατάλογος των τραυματιών περιλαμβάνει ένα αγόρι 2 ετών με τραύμα στο κεφάλι, ένα κορίτσι 9 ετών με τραύμα στο πόδι και έξι άλλα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το οποίο έχει δεχθεί 29 θύματα, τα τραύματα κυμαίνονται από κοψίματα και μώλωπες μέχρι σοβαρά τραύματα από θραύσματα. Χειρουργοί δήλωσαν πως μέχρι χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιήσει αριθμό ακρωτηριασμών.

Το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα παιδιά που περιθάλπει. Ο χειρουργός Πίτερ Φέιγκενχολτς του Γενικού Νοσοκομείου, ο οποίος προχώρησε σε επεμβάσεις σε έξι πρόσωπα, όλα θεατές του Μαραθωνίου, είπε πως αυτοί που ήταν σοβαρότερα τραυματισμένοι –κανένας από τους οποίους δεν ήταν παιδί- έφτασαν στο νοσοκομείο μέσα στα πρώτα 15 λεπτά μετά τις εκρήξεις. Ο πιο ηλικιωμένος από τους τραυματίες που φρόντισε ήταν 71 ετών.

Ο Φέιγκενχολτς είπε πως η ανάρρωση μερικών από τους τραυματίες θα είναι δύσκολη, καθώς θα χρειαστούν νέες επεμβάσεις αύριο και σειρά επεμβάσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν ώρες αφού ο Λελίσα Ντεσίσα από την Αιθιοπία και η Ρίτα Τζέπτου από την Κένυα είχαν κερδίσει τις κούρσες των ανδρών και των γυναικών. Περίπου 17.000 δρομείς είχαν τερματίσει πριν σημειωθούν οι δύο εκρήξεις και διακοπεί ο αγώνας. Άλλοι περίπου 6.000 συνέχιζαν να τρέχουν τη στιγμή εκείνη. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ο παλαιότερος αγώνας δρόμου που διεξάγεται στις ΗΠΑ και προσελκύει δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο.

Η αστυνομία είχε αρχικά κάνει λόγο για μια τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης, αλλά λίγο αργότερα διευκρίνισε πως το επεισόδιο αυτό στην πραγματικότητα «συνδέεται με μια πυρκαγιά».

Πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη.

“Ενισχύουμε την ασφάλεια μπροστά από τα ξενοδοχεία και άλλα γνωστά σημεία στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πόλ Μπράουν. «Υπάρχουν 1.000 μέλη της αστυνομίας της Νέας Υόρκης αφοσιωμένα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα κινητοποιηθούν 100%, μαζί με ολόκληρη την αστυνομία της πόλης, για να προστατεύσουν την πόλη μας», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Η Γερουσία στην Ουάσινγκτον τήρησε χθες το βράδυ ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης οργανώνεται από το 1897 στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, παραδοσιακά την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου.

Facebook Comments