Moody΄s: Αξιόπιστα τα αποτελέσματα των stress tests
Moodys: Αξιόπιστα τα αποτελέσματα των stress tests
Moodys: Αξιόπιστα τα αποτελέσματα των stress tests
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι την περασμένη Δευτέρα η ΕΚΤ αποκάλυψε το υπόδειγμα (template) που θα χρησιμοποιήσει τον Οκτώβριο για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ακόμα ότι τον Αύγουστο θα παρουσιάσει την μεθοδολογία με την οποία θα συνδυαστούν τα δύο διαφορετικά μέρη των ελέγχων, η αξιολόγηση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και τα stress tests.
Σύμφωνα με την Moodys, το υπόδειγμα για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα προσφέρει πληροφορίες για βασικές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το εύρος της εξέτασης των χαρτοφυλακίων, οι προσαρμογές στις προβλέψεις για επισφάλειες και η αναταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Moodys τονίζει πως τα δεδομένα που θα δημοσιευτούν τον Οκτώβριο δεν είναι υπερβολικά λεπτομερή, γεγονός που θα διευκολύνει την ΕΚΤ να προβάλει τα βασικά συμπεράσματα και τους επενδυτές να τα αξιολογήσουν.
Η Moodys αναφέρει ακόμα ότι παρά την χρήση εναρμονισμένων εννοιών, ο έλεγχος της ΕΚΤ θα βασιστεί στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που δεν είναι ίδιος μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και αρχών. Για παράδειγμα, ο ορισμός των δανείων σε οριστική καθυστέρηση μπορεί να διαφέρει γιατί η ΕΚΤ βασίζεται σε έναν ορισμό που επιτρέπει αρκετή ευελιξία στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως παρά τις διαφορές αυτές, η συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων δεν θα αλλοιωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, επισημαίνει ο διεθνής οίκος, μολονότι η ΕΚΤ αναμένει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια υψηλής ποιότητας, ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας αφήνει περιθώρια για βελτιστοποίηση της στάθμισης κινδύνου στοιχείων ενεργητικού.
Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνει η Moodys, ο έλεγχος της κεντρικής θα κριθεί από το αν τα τελικά αποτελέσματα είναι αξιόπιστα. Η αξιοπιστία των κριτηρίων της ΕΚΤ θα κριθεί από το αν καταγραφούν σημαντικά κεφαλαιακά κενά ή σημαντικός αριθμός τραπεζών που θα αποτύχει να περάσει τους ελέγχους.
Facebook Comments