Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες “δηλώνει” η Barclay΄s
Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες “δηλώνει” η Barclays ενόψει της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων
Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες “δηλώνει” η Barclays ενόψει της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων
Σε έκθεσή της αναφορικά με την συνολική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η Barclays εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των stress tests θα είναι διαφορετικό (βαρύτερο) από το αναμενόμενο, παρά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Παρ΄ όλα αυτά, η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι η Εθνική βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών να αντεπεξέλθει στην αξιολόγηση της ΕΚΤ.
“Η αξιολόγηση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου προς την ανάκαμψη. Κατά την άποψή μας, η άσκηση θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αν και εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή”.
Η Barclays αναφέρεται και στους τρεις πυλώνες της συνολικής αξιολόγησης: την αξιολόγηση κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).
Αναλυτικά η Balrclays αναφέρει:
Αξιολόγηση κινδύνων για σκοπούς εποπτείας: Η εν λόγω αξιολόγηση θα κρίνει βασικούς κινδύνους του ισολογισμού όπως της ρευστότητας, της μόχλευσης και της χρηματοδότησης. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα χρηματοδοτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή και στην πλειονότητά τους βασίζονται στις καταθέσεις. Ωστόσο, η εξάρτηση από το ευρωσύστημα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Μετά το άνοιγμα των αγορών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, που οδήγησε στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων, εκτιμούμε ότι οι τράπεζες σύντομα θα επιστρέψουν στις αγορές για να αντικαταστήσουν μέρος της χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού – Asset Quality Review: Εκτιμούμε ότι το AQR θα δείξει πως το “απόθεμα” επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο συντηρητικός σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της EBA, αν και είναι διαθέσιμος ένας πιο σφαιρικός ορισμός των επισφαλών δανείων. Η ταξινόμηση των αναδιαρθρωμένων δανείων ενδέχεται να επανεξεταστεί, με την Τρ. Πειραιώς να εμφανίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο επαναταξινόμησης των ρυθμισμένων δανείων από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων σε αυτά των επισφαλών. Ενώ οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί είναι επαρκείς χρησιμοποιώντας τον λιγότερο συντηρητικό ορισμό των NPLs, η κάλυψη δείχνει “αδύναμη” σε σύγκριση με τον συνολικό όγκο των απομειωμένων δανείων.
Stress tests: Μετά την αξιολόγηση της Blackrock που οδήγησε στην άντληση 8,3 δισ. ευρώ από τις τέσσερις τράπεζες, εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την κοινοτική Οδηγία CRD IV και βρίσκονται σε συγκριτικά ικανοποιητική θέση για τα stress tests. Ωστόσο, το γεγονός ότι το σημείο εκκίνησης για τα stress tests είναι οι προσαρμοσμένοι στο AQR ισολογισμοί, σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο αρνητικών εκπλήξεων. Παρ΄ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι λόγω των σημαντικών κεφαλαιακών αποθεμάτων των ελληνικών τραπεζών, τα όποια κεφαλαιακά κενά εντοπιστούν θα είναι διαχειρίσιμα.
Facebook Comments