Το δολάριο έχει σημειώσει κέρδη 1,0% από την αρχή της χρονιάς έναντι των G10 νομισμάτων, μετά την άνοδο κατά 5,0% που σημείωσε το 2013. Σε πραγματικούς όρους, το δολάριο είναι ιδιαίτερα σταθερό τα τελευταία χρόνια ενώ παραμένει μόλις 6,0% υψηλότερα από τα πολυετή χαμηλά που κατέγραψε το 2011.

 Το δολάριο παραμένει κάτω από τον ιστορικό του μέσο όρο έναντι όλων των βασικών νομισμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποτίμηση του δολαρίου έναντι κάποιου νομίσματος βρίεκσται σε ακραία επίπεδα. Για παράδειγμα, το δολάριο βρίσκεται 44% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του έναντι του CHF.

Ένας από τους βασικούς οδηγούς της πτώσης του δολαρίου εδώ και πολλά χρόνια είναι τα τεράστια εξωτερικά ελλείμματα. Τα ελλείμματα αυτά διογκώθηκαν υπερβολικά στα μέσα του 2000 πρωτού υπάρξει μια δραματική μείωση στα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση. Πλέον το έλλειμμα έχει συρρικνωθεί στο 2,0% του ΑΕΠ. Μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση είναι εξαιρετικά πιθανή καθώς η Ευρωζώνη (μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος) ανακάμπτει και καθώς η αυξανόμενη ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ περιορίζει τις εισαγωγές.

Ένας ακόμα λόγος της αδυναμίας του δολαρίου είναι τα χαμηλά επιτόκια. Η νομισματική πολιτική της Fed παραμένει εξαιρετικά χαλαρή από το 2009 σε μια προσπάθεια να πιέσει τις αποδόσεις των ομολόγων για να διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πλέον, με τη Fed να είναι έτοιμη να σταματήσει τη στήριξη προς την αμερικανική οικονομία, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πολλά είναι τα macro funds τα οποία αγοράζουν δολάριο με ένα στόχο ανόδου το 30%. Οι μεγαλύτερες αγορές δολαρίου γίνονται με πωλήσεις σε AUD, NZD και CHF.

Facebook Comments