Κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή πρόκειται να απαγγελθούν στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Έβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Όπως μεταδίδουν επίσης, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡT, οι δύο Έλληνες προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης  τους.

Νωρίτερα

Για παράνομη είσοδο αναμένεται να δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί που εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας απολύτως τυπικό το όλο θέμα. «Αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε το όλο συμβάν προέρχεται από ένα λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή που οδήγησε στο να βγουν  από το δρομολόγιό τους και να βρεθούν από λάθος σε τουρκικό έδαφος .

Χαρακτήρισε απολύτως τυπικό το όλο θέμα, λέγοντας ότι θα γίνει μία δίκη για παράνομη είσοδο και αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την επιστροφή τους με ασφάλεια στη χώρα μας» είπε και χαρακτήρισε κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού τα περί διαπραγματεύσεων για πιθανές ανταλλαγές .

Όπως είπε «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Οοόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε την γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κος Ε. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του σε καλό κλίμα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δυο Ελλήνων στη χώρα μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν το περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Οι δυο έλληνες αξιωματικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται είναι απολύτως τυπικές. Είναι μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και αναμένουμε την γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ακούει διάφορα σενάρια για «ανταλλαγές» τα οποία είναι κατασκοπευτικά σενάρια που δεν αξίζουν σχολιασμού.

νωρίτερα

Πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που περιπολούσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή του Καραγάτς, έχασε τον προσανατολισμό, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί στην περιοχή και συνελήφθη από Τούρκους για παραβίαση των συνόρων.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ:

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Facebook Comments