Aύξηση 0,4% παρουσίασαν τον Ιαουάριο οι τιμές παραγωγού, σε μηνιαία βάση, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών. Σε ετήσια βάση ήταν αυξημένες κατά 1,5% και 1,9% αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η αύξηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς και δεν φαίνεται να επηρεάζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, με πιθανό τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνες της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 1,9%. Μικρότερη ήταν η ανατίμηση (1,2%) για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Σε επίπεδο κρατών-μελών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, σε ετήσια βάση, κατεγράφησαν τον Ιανουάριο στη Βουλγαρία (+5,6%), στη Βρετανία (+4,1%), στο Βέλγιο (+3,8%), στη Λετονία (+3,6%) και την Ουγγαρία (+3,5%). Στον αντίποδα σημαντική πτώση των τιμών είχαμε στο Λουξεμβούργο (-3,7%), ενώ ελαφρά μείωση (0,4%) κατεγράφη και στην Κύπρο. 

Facebook Comments