Με χρήματα από το εξωτερικό πλήρωσαν πριν τον πλειστηριασμό
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος των αρχικών εκτιμήσεων
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος των αρχικών εκτιμήσεων
Ώρες μόνο πριν από την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη Τετάρτη, επιχειρηματίας με οφειλή της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ προσήλθε στην τράπεζα, ζήτησε και αποδέχθηκε ρύθμιση και όχι μόνο πλήρωσε την πρώτη δόση αλλά κατέθεσε business plan, καταρτισμένο από γνωστή εταιρεία συμβούλων, για τη διάσωση της επιχείρησης. Στην ίδια τράπεζα, επίσης λίγο πριν από τον πλειστηριασμό ακινήτου-φιλέτου στα νότια προάστια και με οφειλή ύψους 10 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε ο δανειολήπτης, ζήτησε ρύθμιση, κατέβαλε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό ως πρώτη δόση και την επόμενη ημέρα μετέφερε στην τράπεζα χρήματα από το εξωτερικό για την κάλυψη της επόμενης δόσης!
Γιατί περίμεναν μέχρι το παρά ένα; Διότι ήλπιζαν, όπως εκτιμούν στελέχη της τράπεζας, μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν και θα αναβληθούν όπως τόσες άλλες φορές στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε ειδοποιήσει, ως ώφειλε, τους εν λόγω οφειλέτες για την απόφασή της να προχωρήσει σε πλειστηριασμό των ακινήτων τους. Κάθε οφειλέτης έχει στη διάθεσή του μια περίοδο οκτώ μηνών από τη στιγμή που του κοινοποιείται ο πλειστηριασμός. Το γεγονός ότι πολλοί κινητοποιούνται μόλις την τελευταία στιγμή, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχει αναπτυχθεί και της ελπίδας ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν και θα συνεχίσουν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει με δανεισμό που ενώ μπορούν δεν εξυπηρετούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάνειο του επιχειρηματία ύψους 8 εκατ. ευρώ είχε καταγγελθεί από την τράπεζα από το 2012 και την τελευταία 5ετία είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως ο δανειολήπτης να συμφωνεί. Το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας κατέθεσε business plan για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα για τη συνολική διευθέτηση των οφειλών της και τη διάσωσή της δείχνει ότι είχε μεν προετοιμαστεί αλλά μόνον υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού προχώρησε σε πράξεις.
Στη δεύτερη περίπτωση, για το δάνειο με εξασφάλιση ακίνητο στα νότια προάστια, δεν υπήρχε καταβολή δόσης για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ το δάνειο καταγγέλθηκε το 2016 και αφού είχαν προηγηθεί προσπάθειες ρύθμισης τις οποίες ο δανειολήπτης δεν αποδεχόταν. Τελικά, υπό την απειλή του πλειστηριασμού και ρύθμιση υπήρξε και άμεση καταβολή ενός μεγάλου ποσού ως πρώτη δόση της ρύθμισης και μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό σε δεσμευμένο λογαριασμό για την διασφάλιση της πληρωμής των επόμενων δόσεων!
Σύμφωνα με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών – Πειραιώς από τους 261 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για την προηγούμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου οι 50 ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών με τις τράπεζες –μεταξύ αυτών και οι δύο περιπτώσεις που περιγράφουμε σήμερα– 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν. Σημειώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν 333 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το επόμενο διάστημα ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατά πολύ.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος των αρχικών εκτιμήσεων και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε αποκάλυψη πολλών εξ αυτών.
Facebook Comments