Πολυετή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλαν Ρέγκλινγκ – Κοστέλο
Αν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της τότε η μεταπρογραμματική εποπτεία της ίσως γίνει αυστηρότερη από των άλλων χωρών
Αν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της τότε η μεταπρογραμματική εποπτεία της ίσως γίνει αυστηρότερη από των άλλων χωρών
Αν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της τότε η μεταπρογραμματική εποπτεία της ίσως γίνει αυστηρότερη από των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ρίχνοντας φως στο τοπίο που θα ακολουθήσει την έξοδο από το μνημόνιο. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μίλησε για ένα πλαίσιο επιτήρησης, καθώς θα εξακολουθήσουν να υφίστανται προβλήματα και ανάγκη μεταρρυθμίσεων μετά το μνημόνιο.
Λόγω του μεγάλου της χρέους, εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και είναι λογικό οι πιστώτριες χώρες να θέλουν να παρακολουθούν πώς εφαρμόζει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να λάβει.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πίσω στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και στις υποσχέσεις της. Και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη επιτυχία πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.
Αλλωστε, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της είναι κατά τον κ. Ρέγκλινγκ και η προϋπόθεση για να πείσει τις αγορές ότι γύρισε σελίδα.
Μιλώντας εξάλλου σε άλλο πάνελ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν παρατάσεις των ωριμάσεων των ομολόγων, κατάργηση κάποιων επιπλέον πληρωμών τόκων σε δάνεια του EFSF και επιστροφή των κερδών ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ. Πρόσθεσε πάντως πως δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν.
Αναφερόμενος στο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, εξάλλου, είπε ότι αυτός εξυπηρετεί και τους δανειστές γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν περισσότερη ελάφρυνση χρέους απ΄ όση χρειάζεται γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσαν να το δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους.
Για τη συγκεκριμένη ρήτρα στο πάνελ διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη να υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιστραφεί και να επιβραβεύει αντί να τιμωρεί τη χώρα όταν ξεπερνά το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα έχει πλήρως καλυμμένες τις ανάγκες της ως το 2020 υποστήριξε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, προκαλώντας αίσθηση. Εξήγησε ότι οι ανάγκες αυτές ανέρχονται σε 44-45 δις ευρώ και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή τη στιγμή, μαζί με τις αναμενόμενες εισπράξεις από τον ΕSM (o κ. Ρέγκλινγκ είπε στον ίδιο χώρο ότι η επόμενη δόση θα είναι της τάξης των 11-12 δις ευρώ) και τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα φτάσουν τα 48 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο βγαίνουμε στις αγορές είπε ο κ. Κουτεντάκης, είναι για να αποκτήσουμε καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και για να μπορέσουμε να επαναγοράσουμε ακριβό χρέος με καλύτερους όρους.
Ακόμη ο ίδιος είπε σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο ότι στο δίλημμα μεταξύ του να πάρεις φθηνό χρήμα και νέες δεσμεύσεις και του να απαλλαγείς από τις δεσμεύσεις, έστω κι αν αυτό κοστίσει λίγο παραπάνω, ο ίδιος προτιμά το δεύτερο. Κάτι που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολίασε λέγοντας ότι τον ανησυχεί γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα για να κάνει ότι θέλει.
Μιλώντας για το χρέος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν φτάνει μόνο η ελάφρυνσή του, αλλά χρειάζονται και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τη διατήρησή του. Σημείωσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που είχε δημιουργηθεί και γι αυτό επιδεινώθηκε η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.
Την ίδια άποψη, υπέρ της ανάγκης στήριξης της ανάπτυξης περισσότερο, παρά της μείωσης του χρέους υποστήριξε και ο Γιώργος Ζαννιάς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Αντιπαράθεση μεταξύ του news editor των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ και του κ. Ρέγκλιγνκ σημειώθηκε όταν ο πρώτος αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών , θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, την υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους από το 2012 που δεν υλοποιήθηκε. Ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε σχολιάζοντας δηκτικά την αξιοπιστία των FT όταν προέβλεπαν αρνητικές εξελίξεις στην ΕΕ και σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει μάθει τώρα τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεις , αν και το ταξίδι ήταν ακριβό. Η Ελλάδα είπε επωφελείται 10 δισ. το χρόνο από την ελάφρυνση του χρέους. Λυπάμαι και το αρνούμαι, απάντησε στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο αν αγριέψουν οι αγορές να επανέλθουν οι φίλοι της δραχμής και να ηχήσουν οι σειρήνες του λαϊκισμού.
Facebook Comments