Οι προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν. Πρώτο κόμμα είναι τα Πέντε Αστέρια με πάνω από το 31%, ενώ πρώτη συμμαχία η κεντροδεξιά, η οποία ξεπερνά το 37%. Η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, αφού οι «Δημοκρατικοί» δεν φτάνουν ούτε το 20%.

Στο κοινοβούλιο δεν υπάρχει ωστόσο μια δύναμη ή συμμαχία που να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ προέκυψαν και σημαντικές ανατροπές. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «δεν έπεισε τους ιταλούς». Διότι στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης πρώτο κόμμα πλέον είναι η Λέγκα και όχι η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια. Κανονικά, δηλαδή, από εδώ και στο εξής υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης θα είναι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είχε προσπαθήσει να στηρίξει τον πρώην Καβαλιέρε αλλά ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκα υπερίσχυσε στον πλούσιο ιταλικό Βορρά. Μένει να δούμε τι θα συμβεί σε θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Καθοριστικός από εδώ και πέρα ο ρόλος του ιταλού προέδρου

Tα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους πετυχαίνουν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δεν έχουν μεν την πλειοψηφία αλλά δεν αποκλείεται να αρχίσουν διάλογο τόσο με την Λέγκα όσο και με την κεντροαριστερά. Κατάφεραν πάντως να κερδίσουν πολλούς πρώην ψηφοφόρους του Ματέο Ρέντσι, ιδίως στον ιταλικό Νότο.

Στην Ιταλία λοιπόν υπερίσχυσε σαφώς η ψήφος διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπιστώσει τώρα αν υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή αν επιβάλλεται επιστροφή στις κάλπες.

Η πρώτη «γενική πρόβα» θα γίνει στις 23 Μαρτίου με τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Και αμέσως μετά (λίγο πριν ή λίγο μετά το καθολικό Πάσχα, που πέφτει την 1η Απριλίου) θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τα διάφορα κόμματα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Μέχρι τότε υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο για να γίνουν και οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις. Και για να εξακριβωθεί κυρίως τι θα θελήσει να κάνει ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, το Δημοκρατικό Κόμμα. Αρχίζοντας από τον γραμματέα του και πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή αν θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος παρά την βαριά ήττα.   

 

Facebook Comments