Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της αγοράς ομολόγων της περιφέρεια, μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την Moodys και την αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο την προσεχή Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούν στο 3,63%, μετά την αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα, σε Ba1, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας την Παρασκευή από τη Moody’s, με σταθερό outlook.

Ο διεθνής οίκος επικαλέστηκε τη βελτιωμένη δημοσιονομική θέση της χώρας, ενώ τόνισε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η σταδιακή υποχώρηση του υψηλού δημοσίου χρέους της.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αβεβαιότητα γύρω από την Banco Espirito Santo δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, oι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετη ομόλογα κινούνται σήμερα περίπου 8 μ.β. χαμηλότερα στο 5,9%, καθώς, όπως τονίζει το Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι η επόμενη χώρα της ευρω-περιφέρειας που θα αναβαθμιστεί, όταν η Moodys δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή της την Παρασκευή.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Commerzbank εκτιμά ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας θα είναι της τάξης των δύο βαθμίδων.

«Η βελτίωση της συνολικής κατάστασης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έξοδο της χώρας στις αγορές δίνει αφθονία λόγων για αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Στο Caa3, η αξιολόγησης της Moodys για την Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων. Είναι τέσσερις βαθμίδες κάτω από αυτήν της Fitch (Β) και τρεις βαθμίδες κάτω από αυτήν της Standard and Poors (Β-).

Facebook Comments