Οι εκλογές πλησιάζουν, η “καθαρή έξοδος” από τα Μνημόνια απομακρύνεται για τον Τσίπρα…
Ο κύβος ερρίφθη. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του Μαξίμου αναγκαστικά στρέφεται προς την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
Ο κύβος ερρίφθη. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του Μαξίμου αναγκαστικά στρέφεται προς την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
Ο κύβος ερρίφθη. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του Μαξίμου αναγκαστικά στρέφεται προς την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο του 2018, όπως εδώ και πολύ καιρό προβλέπουμε από αυτή εδώ την στήλη.
“Δεν του βγαίνει τίποτα, άνοιξε το Σκοπιανό, του στρέφεται μπούμερανγκ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος κι επικίνδυνος, η αρχική ευφορία για έξοδο από τα μνημόνια έχει εξανεμισθεί, η “καθαρή έξοδος” υπάρχει μόνο ως κυβερνητικό αφήγημα για τους αφελείς, κι η πραγματική οικονομία αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται από πέρυσι ενώ η κοινωνία στενάζει”, μας έλεγε παλαίμαχος πολιτικός με πολυετή εμπειρία.
Εκ των πραγμάτων, ο κ. Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με εκλογικούς σχεδιασμούς, που δεν μπορούν να καθυστερήσουν πλέον σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι η κατάσταση μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου στα τέλη Αυγούστου, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σε περίοδο μάλιστα διεθνούς αβεβαιότητας.
Μπορεί η κυβερνητική ρητορική να επιμένει σε αισιόδοξα αφηγήματα και σε τέλος της λιτότητας αλλά ακόμα κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η προσπάθεια, που κατέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να απομακρύνει τουλάχιστον για ένα χρόνο, την μείωση των συντάξεων, που έχει νομοθετηθεί για το τέλος του έτους, δεν καρποφόρησε. Οι δανειστές δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν κάτι τέτοιο.
Θεωρούν ότι αναστολή εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων θα έφερνε πολύ πίσω την όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Αντίθετα, φαίνεται ότι επιμένουν να έλθουν νωρίτερα άλλα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου, που είχε αρχικά νομοθετηθεί για το 2020, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα το 2018 κι ιδίως το 2019, θα δυσκολευθεί εξαιρετικά να διατηρήσει ρυθμούς πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Συγχρόνως, όπως προέκυψε κι από όλες τις ομιλίες των συμμετεχόντων Ευρωπαίων επισήμων στο Συμπόσιο των Δελφών, η εποπτεία των δανειστών θα παραμείνει πολυετής και στενή και μετά την τυπική λήξη του μνημονίου.
Ενώ ενισχύονται κι εντός των δανειστών οι φωνές εκείνες, που επιμένουν να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποιου είδους νέο πρόγραμμα, όπως είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης από τον ESM, που θεωρείται ιδίως από τον πρόεδρο της ΕΚΤ ως η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση και για την οικονομία αλλά κυρίως για τις τράπεζες.
Κι όλα αυτά σε μια εποχή, που φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στα φορολογικά έσοδα, ενώ η ανεργία τον μήνα Ιανουάριο δείχνει ότι έχει πάρει και πάλι την ανιούσα.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εισηγήσεις, που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να έρθουν νωρίτερα οι εκλογές, το φθινόπωρο, προτού καλά- καλά καταλάβει το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υφίσταται καν το ενδεχόμενο “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια κι ούτε φυσικά τέλος της λιτότητας (είναι χαρακτηριστικό ότι στους Δελφούς οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, που έχει εξαγγείλει ήδη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου).
Ο αρχικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα ήταν πράγματι οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάϊο 2019, αλλά ψυχραιμότερη ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι τα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ από την παραμονή στην εξουσία για 6 μήνες παραπάνω, δεν θα είναι μεγάλα.
Αντίθετα, η κυβέρνηση του δεν θα αντέξει τη νέα μείωση των συντάξεων, που θα πραγματοποιηθεί τα Χριστούγεννα, όταν μια σύνταξη, που σήμερα, μετά τις τόσες μειώσεις, είναι 1000 ευρώ θα μειωθεί ξανά στα 818 ευρώ. Ενώ αν έλθει νωρίτερα το αφορολόγητο, θα υπάρξει νέα μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 50 ευρώ περίπου μηνιαίως, λόγω της αύξησης της παρακράτησης φόρου. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία και κατά συνέπεια η εκλογική ζημία για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους ΑΝΕΛ, θα είναι τεράστια.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο προσανατολισμός είναι να πάμε σε εκλογές το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, το αργότερο τέλη Οκτωβρίου η έστω αρχές Νοεμβρίου μέσα σε ένα λίαν πολωτικό και διχαστικό κλίμα, που θα στήσει η κυβέρνηση με την σκανδαλολογία, σε μια ύστατη προσπάθεια της να κόψει τον δρόμο προς την αυτοδυναμία στη ΝΔ και τον Κυριάκο
Facebook Comments