€11-12 δισ. η τελευταία δόση της δ΄αξιολόγησης
Περίπου 11-12 δισ. ευρώ θα είναι η τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης
Περίπου 11-12 δισ. ευρώ θα είναι η τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης
Περίπου 11-12 δισ. ευρώ θα είναι η τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, με περίπου το ήμισυ να προορίζεται για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την Κυριακή στο Forum των Δελφών.
Αυτό σημαίνει ότι το «μαξιλάρι» θα ενισχυθεί από τον ESM συνολικά με περίπου 8 δισ. ευρώ, αφού άλλο 1,9 δισ. ευρώ έχει ήδη δεσμευτεί και θα δοθεί για τον ίδιο σκοπό από την αναμενόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου.
Από την Ελλάδα οι θεσμοί περιμένουν πλέον να συνεισφέρει περίπου άλλα 6 δισ. ευρώ, αφού –σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές– ο πήχυς για το συνολικό ύψος του «μαξιλαριού» έχει κατέβει στα 14 δισ. ευρώ, αντί των 18 που αναφέρονταν αρχικά.
Οπως μεταδίδουν οι πηγές, στόχος είναι να καλυφθούν απλώς οι ανάγκες του πρώτου δωδεκαμήνου μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Αλλωστε, όπως αναφέρουν, δεν θα ήταν σκόπιμο να αντλήσει η Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα είναι απαραίτητα, γιατί το κόστος τους είναι ακριβό.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 4,5 δισ. από τις αγορές για το «μαξιλάρι», η απόσταση που απομένει να καλυφθεί έως τα 14 δισ. ευρώ –εφόσον συμφωνηθεί να είναι αυτό το ύψος του «μαξιλαριού» τελικά– είναι μικρή, μόνο 1,5 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έβγαινε άλλες δύο φορές στις αγορές, με την έκδοση ενός 3ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου, αλλά δεδομένης της αβεβαιότητας στις αγορές και της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι στόχοι αυτοί ίσως αλλάξουν.
Πάντως, πέραν των κεφαλαίων που θα αντλήσει από τις αγορές η Ελλάδα, υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ένα μέρος των οποίων είναι στα χέρια του Δημοσίου ως repos. Στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, γίνεται αναφορά στα διαθέσιμα αυτά και στη χρησιμοποίηση 3,2 δισ. εξ αυτών για τον σχηματισμό του «μαξιλαριού». Η ίδια έκθεση εκτιμούσε ότι η συμμετοχή του ESM στο «μαξιλάρι» θα έφτανε τα 10,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ από αυτά που ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ στους Δελφούς. Επίσης, υπολόγιζε ότι το συνολικό μαξιλάρι θα ήταν 16,4 δισ. ευρώ, έναντι των 14 δισ. ευρώ που εκτιμούν τώρα ευρωπαϊκές πηγές.
Ταμειακά διαθέσιμα
Πάντως, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μέχρι χθες γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και από σήμερα νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είπε από το Forum των Δελφών ότι η Ελλάδα έχει πλήρως καλυμμένες τις ανάγκες της έως το 2020. Οπως ανέφερε, οι ανάγκες αυτές για πληρωμές τόκων, χρεολυσίων και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχονται σε 44-45 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή τη στιγμή, μαζί με τις αναμενόμενες εισπράξεις από τον ΕSM και τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, θα φτάσουν τα 48 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο βγαίνουμε στις αγορές, είπε ο κ. Κουτεντάκης, είναι για να αποκτήσουμε καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και για να μπορέσουμε να επαναγοράσουμε ακριβό χρέος με καλύτερους όρους.
Ακόμη, είπε, μιλώντας από το ίδιο βήμα, ότι στο δίλημμα μεταξύ τού να πάρει κανείς φθηνό χρήμα και νέες δεσμεύσεις, μέσω μιας προληπτικής γραμμής, και του να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις, έστω κι αν αυτό κοστίσει λίγο παραπάνω, ο ίδιος προτιμά το δεύτερο.
Στο περιθώριο του Forum των Δελφών, εξάλλου, ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι «υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα τριγύρω», εννοώντας της γενικής κυβέρνησης, και προσέθετε ότι οι θεσμοί εργάζονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να βελτιωθεί η διαχείρισή τους.
Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο Χίλτον, σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για να υποχρεώσει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Θετική η χαλάρωση των capital controls
Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η βελτίωση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών λειτουργούν θετικά ως προς το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει σε χθεσινή έκθεσή του ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s.
Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) το δ΄ τρίμηνο του 2017, την οποία ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι η διαχείριση των ΜΕΑ είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά την άποψη των αναλυτών, η χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, την οποία επέτρεψε η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και να προσελκύσει περισσότερες καταθέσεις, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών.
Facebook Comments