Για ακόμη μια φορά στην ιστορία της η Τουρκία προκαλεί ένταση στη σχέση της με τους γείτονές της.  Μετά την εμβόλιση του σκάφους του λιμενικού σώματος οι προκλήσεις των Τούρκων κλιμακώνονται μέρα με την μέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όπου η κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας σε συνεργασία με πετρελαϊκούς κολοσσούς έχουν αρχίσει τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οι Τούρκοι έχουν στείλει τον στόλο τους και εκδίδουν συνεχώς NAFTEX που δεσμεύουν τα συγκεκριμένα οικόπεδα. Τις προηγούμενες μέρες ακουγόταν έντονα ότι θα υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αρκετοί δεν δίσταζαν να μιλήσουν ακόμη και για μια εμπόλεμη κατάσταση. Τελευταίο κρούσμα τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε εμάς και στους γείτονες μας, μέχρι την ώρα που γράφω το κείμενο αυτό, είναι η φυλάκιση των δύο στρατιωτών που πιάστηκαν στον Έβρο.

Στην περιοχή του Έβρου οι ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις  σε αυτή την περίοδο ειρήνης περιπολούν τα σύνορα τους  και επιχειρούν να  εντοπίσουν λαθρεμπόρους και λαθρομετανάστες. Αυτό το τελευταίο επεισόδιο φαίνεται πολύ περίεργο διότι λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες της περιοχής είναι απολύτως φυσιολογικό να χαθούν και δικοί μας στρατιώτες και δικοί τους, καθώς δεν διαχωρίζονται στο δασάκι τα σύνορα των δύο χωρών και δεν είναι εύκολο να γίνει διαχωρισμός των συνόρων. Πλέον οι Τούρκοι έχουν υπό κράτηση Έλληνες στρατιώτες δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί για να ζητήσουν  ίσως τους οχτώ πραξικοπηματίες αλλά και άλλους που έχουν καταφύγει στη χώρα μας ζητώντας άσυλο.

Αν και οι Τούρκοι ακολουθούν επιθετική εξωτερική πολιτική έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Πρώτα απ΄ όλα χάνουν  στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει στην μέση ανατολή. Καθημερινά  στην Τουρκία υποδέχονται φέρετρα με νεκρούς στρατιώτες, πράγμα το οποίο αποτελεί μεγάλη ταπείνωση για έναν λαό. Από την άλλη οι Τούρκοι απειλούνται από τους Κούρδους οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Μέση Ανατολή  και να ιδρύσουν το κράτος τους. Η Τουρκία με τις προκλήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα προσπαθεί να τονίσει το ηθικό φρόνιμα του λαού. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα θερμό επεισόδιο και στην Μεσόγειο λόγω των πολλών μετώπων που έχουν ανοίξει.

Σε ότι έχει να κάνει με την χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει ένα σκάνδαλο διαφθοράς της NOVARTIS και στην εξωτερική της πολιτική έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν πρέπει να υποκύψει στις προκλήσεις των Τούρκων. Σαν μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης έχει συμμάχους, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία χάνει τον ένα της σύμμαχο μετά τον άλλο και  προσπαθεί με μικροεπεισόδια να κερδίσει την προσοχή των διεθνών οργανισμών.

Για ακόμη μια φορά στην ιστορία της η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής είναι ένα πληγωμένο λιοντάρι σε όλα τα επίπεδα. Ο λαός της είναι διχασμένος και με τις ήττες στην Μέση Ανατολή το ηθικό  των Τούρκων πέφτει όλο και περισσότερο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία για μια ένοπλη σύγκρουση, πρέπει σε διπλωματικό επίπεδο να μην χάσουμε τους οχτώ αξιωματικούς που είναι ένα μεγάλο διπλωματικό χαρτί και να καταφέρουμε να γυρίσουν στην Ελλάδα οι Έλληνες στρατιώτες.

Facebook Comments