Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της διόρθωσης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και να δώσει μια ευκαιρία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Σε έκθεσή της για την Κύπρο, σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες μειώνονται, αλλά παραμένουν σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Αυτά περιλαμβάνουν τα ψηλά επίπεδα δημόσιου, ιδιωτικού και εξωτερικού χρέους, τη μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση και το ψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ανεργία μειώνεται επίσης, αλλά παραμένει ψηλή, σε ένα πλαίσιο χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης.

«Ενόψει των θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων, μια ανανεωμένη δυναμική μεταρρύθμισης σε βασικούς τομείς – π.χ. τα συστήματα αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, το δικαστικό σύστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δυνητικής ανάπτυξης, στη μείωση των τρωτών σημείων και στον κίνδυνο επιβράδυνσης, εάν το εξωτερικό περιβάλλον και οι οικονομικές συνθήκες γίνουν λιγότερο ευνοϊκές», σημειώνει.

Facebook Comments