«Το εμπάργκο στην Κούβα πρέπει να τερματιστεί»
«Το εμπάργκο στην Κούβα πρέπει να τερματιστεί»
«Το εμπάργκο στην Κούβα πρέπει να τερματιστεί»
Από το 1961 οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το νησί της Καραϊβικής επιβάλλοντας ένα αυστηρό εμπάργκο στο σοσιαλιστικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Η επίσκεψη των ανθρώπων της Google ήταν λοιπόν παραπάνω από συμβολική.
Όσον αφορά το διαδίκτυο η Κούβα θεωρείται υπό ανάπτυξη χώρα, μιας και διαθέτει την μικρότερη πρόσβαση χρηστών στο διαδίκτυο σε όλη την Λατινική Αμερική. Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, δημοσιογράφοι ή ξένοι επιχειρηματίες. Ο αριθμός των ιδιωτικών συνδέσεων είναι ακόμα και σήμερα εξαιρετικά περιορισμένος.
Όμως οι Κουβανοί έχουν μάθει να προσαρμόζονται στις δυσκολίες και να ανταλλάσουν δεδομένα ακόμα και χωρίς ίντερνετ. Με τη βοήθεια USB ανταλλάζουν χέρι χέρι το λεγόμενο «πακέτο της εβδομάδας» («el paquete de la semana») στο οποίο περιλαμβάνεται συνήθως μια επιλογή από ταινίες, σαπουνόπερες, προγράμματα, φωτογραφίες, περιοδικά ακόμα και άρθρα από την Wikipedia.
Αποκομμένες από τις ΗΠΑ
Λόγω του εμπάργκο επί χρόνια η Κούβα δεν διέθετε καλώδιο οπτικών ινών που να τη συνδέει με το ίντερνετ και είχε πρόσβαση μόνο μέσω δορυφόρου. Το πρόβλημα λύθηκε πριν από 3 χρόνια όταν τοποθετήθηκε υποθαλάσσια καλώδιο από τη Βενεζουέλα μέχρι την Κούβα. Όμως το δίκτυο τηλεφώνου και ίντερνετ στο νησί εκσυγχρονίζεται υπερβολικά αργά και έτσι δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση.
Η αγορά της Κούβας θα είχε ενδιαφέρον και για το ερευνητικό πρόγραμμα Loon της Google, το οποίο με τη βοήθεια ειδικών πομπών τοποθετημένων σε μπαλόνια στην στρατόσφαιρα διασφαλίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και των πιο απομακρυσμένων εποχών. Όμως για να γίνει πραγματικότητα το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα χρειάζεται έγκριση της κουβανικής κυβέρνησης, αλλά και ο τερματισμός του αμερικανικού εμπάργκο.
Η έκκληση του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιντ ήταν σαφής: «Η Κούβα πρέπει να ανοίξει την οικονομία και το εμπόριό της και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την ιστορία τους και να τερματίσουν το εμπάργκο. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Είναι όμως προς το συμφέρον τους», σημειώνει στο προφίλ του στο Google+ .
Facebook Comments