Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ, τι γίνεται με ΔΕΗ
Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ, τι γίνεται με ΔΕΗ
Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ, τι γίνεται με ΔΕΗ
Σήμερα λοιπόν και εκτός απροόπτου, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, ενώ μέχρι τέλος του έτους η ΔΕΗ πρόκειται να σπάσει σε τρία κομμάτια. Και όχι μόνο αυτό, μέχρι τέλος του μήνα πρόκειται να κατατεθούν οι προσφορές για την ΔΕΠΑ, με φαβορί, όπως όλα δείχνουν την Gazprom, ενώ ανοιχτό είναι το ενδιαφέρον των ρώσων για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΟΠΑΠ
Σε ότι αφορά στον ΟΠΑΠ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο θα είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τον Οργανισμό. Πρόκειται για το private equity fund της BC Partners, το οποίο συνεργάζεται με την Fosun, Κινεζικών συμφερόντων, γνωστή στην Ελλάδα από τη συμμετοχή της στα Folli Follie. H ίδια Κινέζικη εταιρεία εξάλλου, κατά τις πληροφορίες, φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Το άλλο «σχήμα» που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ είναι η Emma Delta, στην οποία συμμετέχει το fund PPF, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στην Tράπεζα Πειραιώς και ο κ. Δ. Μελισσανίδης. Τα funds Texas Pacific και Third Point, με το τελευταίο να δηλώνει ότι θα συστήσει και hedge fund που θα επενδύει σε ελληνικά assets, ενώ κέρδισε πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τη θέση του στα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και αποχωρούν. Άλλες πληροφορίες ήθελαν τα δύο τελευταία funds να προσδένονται στο άρμα ενός εκ των δύο προαναφερόμενων κοινοπραξιών.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει η κοινοπραξία της Γερμανικής Gauselmann, της Ισραηλινής Playtech και της Helvason, συμφερόντων Κοπελούζου, με την τελευταία μέχρι την τελευταία στιγμή να βρίσκεται σε συζητήσεις με τους «σίγουρους υποψηφίους» για τον ΟΠΑΠ, BC Partners – Fosun και Emma Delta.
ΔΕΗ
Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει από την πώληση των δικτύων μεταφοράς της Επιχείρησης, η οποία θα συνεχιστεί με την πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της (ορυχεία και μονάδες) και θα ολοκληρωθεί με τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου του 17% των μετοχών της εναπομείνασας εταιρείας και του μάνατζμεντ. Αυτό είναι το σχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση από την τρόικα στις τελευταίες επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική του επόμενου τριμήνου, η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι αυτή θα εξαρτηθεί από επτά παράγοντες. Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, «η λύση που δόθηκε στην Κύπρο οδήγησε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε σημαντική διόρθωση. Η εξέλιξη αυτή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενη, αφού η άνοδος που μεσολάβησε από τις εκλογές του Ιουνίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές από τις εταιρείες να διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών της υπόλοιπης Ευρώπης. Iστόσο οι εξελίξεις στην Κύπρο επανέφεραν σε κάποιο βαθμό τον κίνδυνο της Χώρας».
Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου είναι έξης :
• H πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης αφού οποιαδήποτε απόκλιση (ειδικά σε δημοσιονομικό επίπεδο), ύστερα από τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
• Η αγορά εργασίας, καθώς η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας θα έχει κοινωνικές αλλά και δημοσιονομικές επιπτώσεις, επειδή θα απειληθεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
• Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, διότι μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των άμεσων επενδύσεων στην χώρα.
• Η επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού στην περίπτωση που διεθνείς επενδυτές συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, αυτό θα αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρα.
• Η πορεία των Ελληνικών Ομολόγων, επειδή η αύξηση του Spread από τις 850 μονάδες βάσεις στις 1170 έχει επίπτωση στα προεξοφλητικά επιτόκια που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία μιας εταιρείας.
• Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων λόγω της πολύ σημαντικής συμβολής που μπορεί να έχουν στο ΑΕΠ της χώρας.
• Η πορεία των διεθνών αγορών, διότι σε περίπτωση διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά, είτε λόγω αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης, είτε ως αποτέλεσμα του περιορισμού των ρυθμών ανάπτυξης, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Facebook Comments