Στο όριο, αν δεν το έχουν ξεπεράσει ήδη, κινούνται οι δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων, βάζοντας δύσκολα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφορικά με την οlogiρθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη του στόχου μείωσης των δαπανών.
 
Αν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο ο στόχος μείωσης των δαπανών επετεύχθη, καθώς εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες στα 5,45 δισ ευρώ, από 6,71 δισ ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχουν Ταμεία που βρίσκονται πραγματικά στο “κόκκινο” και είναι έτοιμα να εκτροχιαστούν.
 
Τα στοιχεία στο εξάμηνο δείχνουν ότι Ο.Α.Ε.Ε, Ι.Κ.Α και Ο.Γ.Α έχουν ήδη απορροφήσει πάνω από το μισό της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούνται, παρά τη δραστική μείωση που έχει γίνει στις παροχές τους. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι οργανισμοί θα πρέπει ή να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες τους, χωρίς όμως να προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργίας τους ή να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να μην ξεμείνουν από ρευστό.
 
Σε αντίθετη περίπτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να βάλει χέρι στα έσοδα ώστε να επιχορηγήσει τα Ταμεία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους.
 
Συναγερμός έχει χτυπήσει ήδη στον Ο.Α.Ε.Ε., καθώς έχει απορροφήσει πάνω από τα δύο τρίτα της προβλεπόμενης επιχορήγησης για το 2014. Συγκεκριμένα ο Ο.Α.Ε.Ε έχει απορροφήσει ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2014 το 66,3% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, η οποία θα ανέλθει συνολικά στα 800εκατ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα το ταμείο κινδυνεύει να αδειάσει από ρευστό.
 
Αντίστοιχα το Ι.Κ.Α το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει απορροφήσει ήδη 1,29 δισ ευρώ δηλαδή το 54,5% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014. Η συνολική επιχορήγηση για το έτος θα ανέλθει στα 2,374 δισ ευρώ, σε σχέση με τα 3,19 δισ ευρώ που ανήλθε το 2013.
 
Ακόμα πιο δύσκολα φαίνεται πως είναι τα πράματα για τον Ο.Γ.Α., καθώς η επιχορήγηση του οργανισμού ανήλθε στα 1,38 δισ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 καλύπτοντας ήδη το 56,5% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014 που είναι 2,44δισ ευρώ μειωμένη κατά 23,4% σε σχέση με το 2013 που ο οργανισμός εισέπραξε 3,19 δισ ευρώ.
 
Ακριβώς στο όριο είναι και ο Ε.Ο.Π.Π.Υ με την επιχορήγηση που απορρόφησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να έχει ανέλθει στα 387 εκατ ευρώ η οποία καλύπτει ακριβώς το 50% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, η οποία θα ανέλθει στα 770εκατ ευρώ μειωμένη κατά 30,1% σε σχέση με τα 1,1 δισ ευρώ που εισέπραξε το 2013.
 
Πλέον το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις, με τις οποίες θα καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των Ταμείων, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
 
Το ζήτημα βέβαια είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, όταν ήδη ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν τα έσοδα θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν τους στόχους, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που είναι ιδιαίτερα “βαρύ” για τους φορολογούμενους.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να λύση και το γρίφο για την κάλυψη των έκτων αναγκών που προέκυψαν από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια (και όσες εκκρεμούν ακόμα), αλλά και του επιπλέον 1 δισ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτήσει απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τους φορείς ώστε να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών.
 

Facebook Comments