Μόλις €107 εκατ. τα έσοδα από λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβάσματα – στα €919 εκατ. τα πρόστιμα
Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς
Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς
Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, καθώς και στη λίστα των εμβασμάτων. Ωστόσο, η φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε, μετά τον καταλογισμό των προστίμων, ανέρχεται σε 919 εκατ. ευρώ.
Από τα ανωτέρω στοιχεία, που έρχονται στη δημοσιότητα έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, προκύπτει ότι τελικά στον κρατικό κορβανά εισήλθαν μόλις 107 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση προσδοκούσε 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τόσο από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς όσο και από τα εμβάσματα του εξωτερικού βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 919 εκατ. ευρώ (αν και από τα στοιχεία που είχαν δοθεί σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. τα βεβαιωθέντα ανέρχονταν σε 1,1 δισ. ευρώ). Ωστόσο, το ποσό που εισπράχθηκε ανέρχεται στα 107 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των λιστών έχει παραγραφεί με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις εντολές που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στον ελεγκτικό μηχανισμό, να ασχολούνται, δηλαδή, με υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
Τα στοιχεία που ακολουθούν από την πορεία των ελέγχων είναι απογοητευτικά.
• Λίστα Λαγκάρντ. Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 701 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 445. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 323 εκατ. ευρώ, ωστόσο στον κρατικό κορβανά (μέχρι τις 31/12/2017) είχαν εισέλθει 44,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται τα ονόματα 2.059 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με καταθέσεις οι οποίες υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Στον κατάλογο που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, καθώς επίσης εφοπλιστών, επιχειρηματιών κ.λπ. που για τους περισσότερους ο κύκλος εργασιών τους δικαιολογεί, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των ελέγχων, καταθέσεις στο εξωτερικό με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους γίνεται στο εξωτερικό, πλην όμως περιλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων που δεν δικαιολογούν καταθέσεις στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό επιβλήθηκαν τα ανωτέρω πρόστιμα.
• Λίστα Μπόργιανς. Αν και είχε ξεκινήσει έλεγχος σε 333 υποθέσεις ολοκληρώθηκαν μόλις 135. Το ποσό που βεβαιώθηκε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανήλθε 115,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του δημοσίου εισήλθαν 16,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνονται τα ονόματα 10.558 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με καταθέσεις αρκετών στα 6,5 δισ. ευρώ.
• Εμβάσματα. Ο αριθμός των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει μέχρι το 2015 ήταν 1.478. Εκτοτε έχουν ξεκινήσει ακόμα 1.000 έλεγχοι. Το ποσό πάντως που έχει βεβαιωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό φθάνει στα 480 εκατ. ευρώ (από 450 εκατ. ευρώ όταν οι υποθέσεις που ελέγχονταν ήταν 1.478), ενώ αυτό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του ΣτΕ
Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω λίστες έχουν παραγραφεί εφόσον αφορούν χρήσεις μέχρι και το 2011. Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η παραγραφή είναι πενταετής και δεν δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο να παρατείνει το δικαίωμά του να ελέγχει υποθέσεις πέραν της ανωτέρω προθεσμίας. Μπορεί να το κάνει μόνον εφόσον υπάρχουν νέα πληροφοριακά στοιχεία, επεκτείνοντας τον έλεγχο στα 10 χρόνια. Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για τις υποθέσεις των λιστών να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η 10ετής. Οπως προκύπτει από τις οδηγίες του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των αλλοδαπών, στις περιπτώσεις που τα ποσά έφυγαν από ελληνικές τράπεζες με κατεύθυνση το εξωτερικό.
Facebook Comments