Η πρωτόγνωρη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν πολλές κεντρικές τράπεζες θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών της G20 στο περιθώριο της συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Η Ιαπωνία είναι αυτή που θα απασχολήσει τους ηγέτες της G20 επαναφέροντας το θέμα της υποτίμησης των νομισμάτων αλλά και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει μια αθρόα και επιθετική πολιτική χαλάρωσης σαν αυτή που αποφάσισε πρόσφατα η BoJ δεσμευόμενη για ενέσεις ρευστότητας ύψους $1,4 τρισ. για τα επόμενα δύο χρόνια αναμοχλεύοντας εκ νέου τα περί πολέμου νομισμάτων.

Αυτό που θα εξεταστεί είναι η επιρροή της πολιτικής αυτής στις τιμές των assets καθώς και το αν ενέχει κινδύνους πρόκλησης κερδοσκοπικών αγορών.

Το πιθανότερο η G20 να επιβεβαιώσει τη δέσμευση που έλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο για αποφυγή ανταγωνιστικών συναλλαγματικών υποτιμήσεων, αναφέρουν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει διχασμός γύρω από τους στόχους μείωσης των κρατικών χρεών με τις ΗΠΑ να θέτουν στόχους τη στιγμή που άλλες χώρες υποστηρίζουν την πρόταση μακροπρόθεσμης μείωσης του δημόσιου χρέους κάτω του 90% του ΑΕΠ. Σχετικό σύμφωνο για τη μείωση του χρέους που υπογράφηκε στο Τορόντο το 2010 θα εκπνεύσει φέτος αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν για την επέκτασή του.

Facebook Comments