«Τιμωρεί» η Γερμανία την Κομισιόν λόγω Ελλάδας; – τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος;
Οι γερμανογαλλικές διαφορές ως προς τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καθηλώνουν την ΕΕ
Οι γερμανογαλλικές διαφορές ως προς τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καθηλώνουν την ΕΕ
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εκτός από την Ελλάδα συζητείται και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, αλλά επ αυτού δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Οι συζητήσεις θα έχουν «προσανατολιστικό χαρακτήρα». Αλλά ούτε και στο συμβούλιο κορυφής σε δέκα ημέρες θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Αιτία η διαφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι.
Γερμανικές εμμονές
«Πέρα από την παλαιά φιλία επικρατεί μεταρρυθμιστική στασιμότητα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία» εξηγεί η Süddeutsche Zeitung. «Μόλις γίνεται λόγος για περιεχόμενα, Μέρκελ και Μακρόν απομακρύνονται. Η Ευρώπη όμως αναμένει έναν γερμανογαλλικό συμβιβασμό, ο οποίος υπό το πρίσμα των επαπειλούμενων αναταραχών στην Ιταλία έχει προσλάβει επείγουσα μορφή» σημειώνει η γερμανίδα δημοσιογράφος. Σε ποια σημεία όμως επικρατεί διαφωνία ανάμεσά τους; «Τόσο στην τραπεζική ένωση, όσο και στο σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βγαίνουν στην επιφάνεια παλαιότερες διενέξεις» συνεχίζει. «Κάθε φορά που πρόκειται για οποιασδήποτε μορφής κοινή ανάληψη κινδύνου, αμέσως το Βερολίνο εκφράζει τους ενδοιασμούς του. Η Μέρκελ θέτει σαφείς όρους πριν καν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, στόχος της οποίας είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Η καγκελάριος ζητά συγκεκριμένους αριθμούς για το πώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Το Παρίσι παρακολουθεί τα γερμανικά τεχνάσματα κωλυσιεργίας με αυξανόμενη ανυπομονησία και σχολιάζει με νευρικούς υπαινιγμούς. Διότι γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι συνεχείς αναβολές δεν οφείλονται στην καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα. Η γαλλική πλευρά χαρακτηρίζει εμμονικό τον γερμανικό τρόπο σκέψης και το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ υποστηρίζει ότι ο στόχος του μηδενικού κινδύνου είναι ανέφικτος γιατί είναι στη φύση της οικονομίας της αγοράς το ότι τράπεζες και επιχειρήσεις μπορούν κάποτε και να χρεοκοπήσουν».
Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος;
Η εφημερίδα αναφέρεται πιο συγκεκριμένα και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος αναμένεται να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Η ιδέα είναι αρχικά γερμανική, γι΄ αυτό και η Γαλλία δεν μπορεί να την πουλήσει ως δική της» επισημαίνει η αρθρογράφος. «Η θέση του Βερολίνο είναι ότι ένα τέτοιο Ταμείο θα πρέπει να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που είχε αρχικά η τρόικα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αποδυναμώσει κυρίως την Κομισιόν, γιατί, κατά την άποψή της, συμπεριφέρθηκε με απροσεξία έναντι της Ελλάδας και άλλων χωρών που απειλήθηκαν με χρεοκοπία. Αλλά εκείνο που ανησυχεί το Παρίσι είναι μήπως η Γερμανία θέλει να επιβάλει τη δική της πολιτική λιτότητας. Γι΄ αυτό και ζητά ΄μηχανισμό σταθερότητας΄ που να ενεργοποιείται πριν καν τεθεί θέμα χρεοκοπίας μιας χώρας».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια λόγω των ευρωεκλογών του επόμενου χρόνου και προσθέτει ότι συμβιβασμός επέρχεται πάντα όταν οι πιέσεις είναι ισχυρές, υπενθυμίζοντας την ελληνική περίπτωση το 2015 όταν δίνονταν μάχη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ιδιαίτερα ως προς την Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για έναν ακόμη συμβιβασμό» προσθέτει η αρθρογράφος. «Όταν τον Αύγουστο ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα πρέπει να αποφασιστεί ένας μηχανισμός για το πώς θα μειωθεί το χρέος της Αθήνας σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Τα Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να εμποδίσει έναν τέτοιον αυτοματισμό» ολοκληρώνει το άρθρο της η εφημερίδα, διερωτώμενη ποια είναι επ΄αυτού η θέση των Παρισίων.
«Διαφοροποιούμαστε από την Ελλάδα»
Προσπάθειες να μπει στη ζώνη του ευρώ κάνει η Βουλγαρία που ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ. Σε μακροσκελή συνέντευξη στη εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκορανόφ παραθέτει τα επιχειρήματά του και παρουσιάζει τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα του για δημοσιονομική πειθαρχία. «Είμαστε σκληροί υπέρμαχοι μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής, το έχουμε αποδείξει εδώ και δύο δεκαετίες. Πρέπει να φοβούνται την ένταξή μας στο ευρώ μόνο εκείνοι που δεν τήρησαν τους κανόνες, που δεν κρατήθηκαν σε ένα επίπεδο συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής όπως εμείς. Χάρη σε μας το ευρώ έγινε ακόμη πιο σταθερό» υπογραμμίζει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκφράζει τη βούλησή να συμβάλει η Βουλγαρία στην εμβάθυνση της ΕΕ και αναφέρει ευθέως την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ήρθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση επειδή ξόδευαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν. «Η Ελλάδα είναι μεν γείτονάς μας, αλλά διαφοροποιούμαστε σημαντικά. Λέμε λοιπόν σαφώς ότι πριν οι κίνδυνοι επιμεριστούν στους ώμους πολλών, θα πρέπει πρώτα να περιοριστούν».
Facebook Comments