Κύπρος: Δαμόκλειος σπάθη τα stress tests
Κύπρος: Δαμόκλειος σπάθη τα stress tests
Κύπρος: Δαμόκλειος σπάθη τα stress tests
Όπως εξήγησαν στους βουλευτές, μη ψήφιση του νομοσχεδίου συνεπάγεται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, λόγω απομείωσης των περιουσιακών τους στοιχείων κατά τις ασκήσεις προσομοίωσης των ευρωπαϊκών αρχών.
Ο υπουργός εσωτερικών φέρεται να έκανε μάλιστα λόγο – στο κλειστό μέρος της συνεδρίας των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών – για «τσουνάμι» συνεπειών σε περίπτωση μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
«Εάν δεν εκταμιευθεί η δόση θα έχουμε δυσκολίες οι οποίες δεν θα περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά», τόνισε στους νομοθέτες στο ανοικτό μέρος της συνεδρίας ο υπουργός οικονομικών.
«Επειδή διακινδυνεύσαμε και άλλες φορές να μη λάβουμε τη δόση, κάναμε κάποιους σχεδιασμούς με τους οποίους θα μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κράτος», ανέφερε.
«Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και άλλες συνέπειες πέραν των δημοσιονομικών, που δεν μπορώ να πω σε ανοικτή συνεδρία», υποστήριξε ο υπουργός, πριν κλείσει η συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών.
Ενωρίτερα η διοικητής της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έστειλε αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, συνδέοντας το θέμα των εκποιήσεων με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests Οκτωβρίου.
Όπως είπε, σε περίπτωση μη ψήφισης του νομοσχεδίου θα μηδενιστεί η αξία που έχουν τα δάνεια ως περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για σκοπούς stress tests.
Είπε ότι εάν η εκποίηση των ακινήτων γίνει σε ενάμιση χρόνο, θα ληφθεί υπόψη η παρούσα αξία του ακινήτου, ενώ εάν η εκποίηση γίνει σε είκοσι χρόνια, τότε η αξία του ακινήτου θα είναι μικρότερη.
Η κ. Γιωρκάτζη υπέδειξε ότι η συνέπεια από τη μη ψήφιση της νομοθεσίας θα είναι ότι θα μεγαλώσει η κεφαλαιακή τρύπα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Χρήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν οι υπουργοί ανέφεραν στους βουλευτές ότι μπορεί να έγιναν δηλώσεις πως το κράτος έχει χρήματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο αναφέρθηκε πως αυτό δεν είναι η ουσία.
Βάση των ίδιων πληροφοριών, σε ερώτηση βουλευτών ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε τσουνάμι συνεπειών και πρόσθεσε πως δεν θα μείνει τίποτα στην Κύπρο και επικαλέστηκε τις δηλώσεις της διοικητού της ΚΤ που διατύπωσε προηγουμένως για τις τράπεζες.
Η τελική απόφαση διεμήνυσαν οι υπουργοί είναι στα χέρια της βουλής και σημείωσαν πως δεν είναι εφικτό να μεταφέρουν όλες τις προτάσεις των κομμάτων στην τρόικα για να διαπραγματευθούν.
Μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρία του προέδρου του ΔΗΣΥ και των βουλευτών του κόμματος σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή που να διασκεδάζει τις ανησυχίες των κομμάτων.
«Θα εργαστούμε σκληρά ώστε και συνεπείς ενώπιον των δανειστών μας να είμαστε και να προστατευθεί ο ιστός της κυπριακής οικονομίας, με την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επιχειρηματικής στέγης», είπε μετά το τέλος της συγκεκριμένης σύσκεψης ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι ανησυχίες των κομμάτων να διατυπωθούν σε νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτελεί μέρος του πλαισίου για την αφερεγγυότητα.
Έμφαση στο πλαίσιο αφερεγγυότητας
Κατά τη συζήτηση, μετά από πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος τουλάχιστον στα κόμματα η εισήγηση για να περιληφθεί στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.
Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ανοίγματα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και επικαλέστηκε τον πατριωτισμό τους.
«Δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα», είπε «που θέλει να προστατεύσει τους ολίγους, που δεν θέλει να δώσει το εργαλείο στις τράπεζες να κυνηγήσουν τους απαράδεκτα κακούς και μεγάλους δανειολήπτες που χρωστούν μεγάλα ποσά».
Έγνοια όλων μας και της κυβέρνησης, σημείωσε είναι αυτό το εργαλείο να μην στραφεί σε αυτούς που χρειάζονται τη δική μας προστασία.
Το ζητούμενο, σημείωσε, είναι πώς να προστατευθούν οι αδύναμοι. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό να ετοιμασθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Υπάρχουν τρόποι, σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία θα πρυτανεύσει ο πατριωτισμός όλων και δεν θα τεθεί τη χώρα σε περιπέτειες , προσθέτοντας πως «ο εθνικός στόχος είναι να μην οδηγήσει σε περιπέτειες ανθρώπους που θέλουν δίκτυ προστασίας πολιτεία σε αυτό δίκτυ κινούμαστε όλοι».
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι δηλαδή να μην μπει η οικονομία σε περιπέτειες και να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός και οι αδύναμοι.
Η μπάλα στην κυβέρνηση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σημείωσε πως έπρεπε να κατατεθεί το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και μετά να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Είπε, επίσης, πως πρέπει να προηγηθεί η προστασία της κύριας κατοικίας, η εφαρμογή του κώδικα της ΚΤ, να μπει φρένο στις καταχρηστικές συμπεριφορές των τραπεζών, να ψηφιστεί ο νόμος για την αφερεγγυότητα και μετά να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Ο κ. Λαμάρης σημείωσε πως δεν είναι ορθό να υπάρχουν τοποθετήσεις από τους καλεσμένους για τσουνάμι και επιπτώσεις στις τράπεζες γιατί δεν θα περάσουν τα stress tests σε περίπτωση μη ψήφισης του νομοσχεδίου.
Οι κυβερνώντες, είπε, πήραν τα μηνύματα και εναπόκειται σε αυτούς να χαράξουν την πορεία τους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως χρειάζεται δίκτυ προστασίας της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να προστατεύσει τις ΜμΕ και την κύρια κατοικία.
Είπε, επίσης πως δεν επιτρέπονται εκποιήσεις ακινήτων για δάνεια μέχρι €350 χιλ. όταν το ζήτημα οδηγηθεί στον χρηματοοικονομικό επίτροπο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει αυτό να περιληφθεί στο νόμο ή στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του να υπάρξει διάλογος για να βρεθεί η χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να προστατευθούν οι πολίτες.
Σχετικά με το κατώτατο όριο για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισήμανε πως οι οδηγίες της ΚΤ είναι αντικίνητρο στις αναδιαρθρώσεις, αφού σήμερα υπήρξε παραδοχή ότι υπάρχουν κενά στις οδηγίες.
Είπε επίσης πως η Κύπρος είναι μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει όριο για το θέμα των NPLs.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί ως έχει και εναπόκειται στην κυβέρνηση να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για τον πολίτη ή δεν θα πάρει τη δόση με πολλές συνέπειες, επισημαίνοντας πως οι πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές.
Ζήτησε παράλληλη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, επισημαίνοντας πως οι συνέπειες θα είναι τεράστιες είτε ψηφιστεί, είτε όχι το νομοσχέδιο.
Ο γγ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως δεν ήταν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις των υπουργών προσθέτοντας πως δεν μπορούν η πολιτεία και η τρόικα να αποδέχονται ότι μικροοφειλέτες διασφαλίζονται και περνούν μέσα από τη διαδικασία διαμεσολαβητή αλλά δεν εξαιρούνται από τις εκποιήσεις.
Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο θα ανατινάξει την κυπριακή οικονομία, επισημαίνοντας πως ελάχιστη προϋπόθεση για στήριξη του νομοσχεδίου είναι η προστασία των οφειλετών και αποφυγή των μαζικών εκποιήσεων.
Επικαλέστηκε θέσεις του αρμόδιου υπουργού στην κλειστή συνεδρία, ο οποίος φέρεται να είπε πως η τρόικα δεν θα έχει αντίρρηση να κατατεθεί το Σεπτέμβριο το πλαίσιο για τη αφερεγγυότητα.
«Η μπάλα», είπε, «είναι στα πόδια της κυβέρνησης και εναπόκειται σε αυτή εάν θα βάλει αυτογκόλ ή γκολ στους αντιπάλους».
Facebook Comments