Το φαινόμενο Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων αποτελεί βαρόμετρο και για τις νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζονται, όπως διαπιστώνουν οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Το φαινόμενο διαπίστωσαν από πρώτο χέρι οι εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την εισήγηση νέων τιμών ζώνης για 10.200 περιοχές και έχουν ήδη υποβάλλει, για πολλές από αυτές, προτάσεις αυξημένων αντικειμενικών.

Σε αρκετές περιοχές της καρδιάς της Αθήνας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, και ιδιαίτερα στο Κουκάκι, το Μετς, τα Πετράλωνα, στου Ψυρρή, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης ενώ ανοδικά διαμορφώνονται οι τιμές ζώνης σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Παράταση έως 22/3 για να δώσουν τιμές οι εκτιμητές

Μικρή παράταση χρόνου δίνει στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, για να οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα.

Η σχετική διορία των 20 ημερών που είχαν οι 221 ιδιώτες εκτιμητές έληγε τυπικά χθες, αλλά οι 36 δεν είχαν προλάβει ακόμα να παραδώσουν μέσα σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο τις μελέτες και τις προτάσεις τους. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο παρατείνει για άλλη μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο, έως τις 22 Μαρτίου.

Και με τα δεδομένα αυτά πάντως, ήδη έχουν καλυφθεί οι 9.608 από τις 10.217 Ζώνες της χώρας, όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων. Το υπουργείο αναμένει τα στοιχεία για μόλις 6% της χώρας, κάτι που δεν θεωρείται πρόβλημα –ειδικά μάλιστα μπροστά στο τιτάνιο έργο που είχαν αναλάβει οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να υπολογίσουν τις σωστές αξίες που δεν μπορούσαν να εκδώσουν εδώ και χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως μέχρι τα μέσα Απριλίου, αφού πρώτα τις επεξεργαστεί ειδική Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να επανεξετάσει τυχόν μεγάλες αποκλίσεις τιμών σε σχέση τις ισχύουσες σήμερα ή και μεταξύ της ίδιας ή όμορων περιοχών.

Για τον υπολογισμό των νέων τιμών οι εκτιμητές βασίστηκαν σε συγκριτικά στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων, τιμές ενοικίων, αυτοψίες, ή ακόμα και σε μικρές αγγελίες ακινήτων. Για κάθε περιοχή εργάστηκαν δύο και τρεις εκτιμητές, ενώ αποκλείστηκαν άλλοι λόγω εντοπιότητας, προκειμένου να προκύψει αντικειμενικότερα η εκτίμηση των νέων τιμών της εφορίας με βάση τις οποίες υπολογίζεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Μετά τον καθορισμό των νέων τιμών, από τον Απρίλιο και μετά, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μεταβολών στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο πως, μετά την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του, δεν θα εισπράξει λιγότερα από 2,65 δισ. ευρώ που ήταν και παραμένει ο ετήσιος στόχος είσπραξης. Αν χρειαστούν παρεμβάσεις, το πιθανότερο είναι να γίνουν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις και αλλαγές και στον υπολογισμό του κύριου (βασικού) φόρου ακινήτων που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες, ασχέτως ύψους της ακίνητης περιουσίας τους.

Facebook Comments