«Μόνο πολιτική λύση για την Ουκρανία»
«Μόνο πολιτική λύση για την Ουκρανία»
«Μόνο πολιτική λύση για την Ουκρανία»
Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών. Το κονβόι των 280 ρωσικών φορτηγών φτάνει σήμερα στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Η κυβέρνηση του Κιέβου αντιμετωπίζει τη ρωσική πρωτοβουλία με μέγιστη καχυποψία, θεωρώντας ότι η Μόσχα ενδέχεται υπό το μανδύα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας να επιχειρήσει να περάσει με λαθραίο τρόπο όπλα για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ότι, πρώτον, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι στην περιφέρεια του Ντονμπάς χρειάζονται βοήθεια. «Δεύτερον, είναι επίσης σαφές ότι η τρομερή κατάσταση, όλες αυτές οι μάχες που εξελίσσονται εκεί, ξεκινούν από το γεγονός ότι η Ρωσία προσάρτησε αρχικά την Κριμαία και στη συνέχεια στήριξε τους αυτοαποκαλούμενους αυτονομιστές με όπλα και ό,τι χρειάζονταν προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την ανατολική Ουκρανία. Ενώπιον όλων αυτών δεν αποτελεί έκπληξη ότι από ουκρανική σκοπιά αυτό το κομβόι βοήθειας θεωρείται δούρειος ίππος», τόνισε, ωστόσο, στη συνέχεια.
Με συνέπεια στο δρόμο των οικονομικών κυρώσεων
Την ώρα που η κυβέρνηση του Κιέβου φαίνεται να επενδύει σε λύση του αδιεξόδου με στρατιωτικά μέσα, η Ρεμπέκα Χαρμς εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει καμία καθαρά στρατιωτική λύση. Όπως διευκρίνισε: «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά μόνο πολιτική λύση. Θεωρώ ότι το ορθότερο δεν θα ήταν να προσφέρει κανείς ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να μεριμνήσει ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Εδώ και εβδομάδες ζητούμε να τερματιστεί ο ανεφοδιασμός των αυτονομιστών και να επιβληθεί επιτέλους κατάπαυση του πυρός. Με αυτήν την αφετηρία πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση στην Ουκρανία.»
Η στρατηγική της Δύσης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο εφόσον εξακολουθήσει να ακολουθείται με συνέπεια, θεωρεί η κ. Χαρμς, η οποία «πέταξε το μπαλάκι» στο ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Χρειάζεται αποδοχή εκ μέρους του προέδρου Πούτιν, ώστε οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των Ουκρανών να ληφθούν από τους ίδιους τους Ουκρανούς και όχι από πολιτικούς και ανθρώπους που έχουν αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό με έδρα τη Μόσχα.»
Facebook Comments