«Ισχυρό ευρώ σημαίνει ισχυρή Ευρώπη»
Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του ευρώ
Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του ευρώ
Τα σχετικά δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank (Kεντρική Tράπεζα της Γερμανίας). Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του αυτές ο Γερμανός τραπεζίτης απέκρουσε τις εκκλήσεις του Παρισιού προς το Βερολίνο και την ΕΚΤ για περισσότερη δράση.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αγωνιά για τους τρόπους τόνωσης της στάσιμης οικονομίας της χώρας του, ανέβασε πρόσφατα τους τόνους στις εκκλήσεις του προς τη Γερμανία. Ο κ. Ολάντ ζητεί υψηλότερες επενδύσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και μέτρα για την αναθέρμανση της ανάπτυξης συνολικά στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, ζητεί δράση και από την ΕΚΤ για αποδυνάμωση του ευρώ, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση των εξαγωγών.
Εντούτοις, ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde δήλωσε τα εξής: «Το να μπούμε στον πειρασμό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των οικονομιών μας, με εργαλείο την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ προς τα άλλα ισχυρά νομίσματα, δεν θα πρέπει να αποτελεί τον σκοπό του ενιαίου νομίσματος». Και προσέθεσε ο επικεφαλής της Buba: «Μία ισχυρή Ευρώπη βαδίζει χέρι χέρι με ένα ισχυρό ευρώ».
Ο Γενς Βάιντμαν, γνωστός θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μη παρέμβασης στα επιτόκια, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση Ολάντ για να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της. «Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας πρέπει να προέλθει εκ των ένδον», διευκρίνισε. «Δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών ή στην ΕΚΤ, αλλά σε κάθε μία κυβέρνηση να διαμορφώσει ευνοϊκό περιβάλλον για το επιχειρείν, τις νέες θέσεις εργασίας και την καινοτομία».
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί να διασαφηνίσει την κατάσταση της οικονομίας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ σήμερα, Πέμπτη. Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απευθυνόμενος σαφώς προς τη Ρώμη και το Παρίσι, δήλωσε: «Οσες χώρες υιοθετούν πειστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν και καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με όσες δεν το πράττουν».
Facebook Comments