Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα δάνεια
Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα δάνεια
Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα δάνεια
Η ανακοίνωση αυτή του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες του ο έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο.
Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία κατά την τριήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα να συνομιλήσει με άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα: μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, η διαπίστωση του από τις συνομιλίες του είναι ότι «η γερμανική πλευρά στο σύνολο της έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, το εξαιρετικά ευαίσθητο του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»
«Δεδομένη η γερμανική στήριξη για αποζημιώσεις»
O κ. Δένδιας με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ
Και για αυτό λόγο έδειξε να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του εμπορικού εμπάργκο της Μόσχας για τις ελληνικές εξαγωγές, για την ελληνική οικονομία. Όπως εκτιμά ο κ. Δένδιας, το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας της επιτρέπει να διαδραματίσει «κυρίαρχο ρόλο» στην ΕΕ στο θέμα των αποζημιώσεων ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται από το εμπάργκο. «Κατά συνέπεια θεωρώ δεδομένη τη βοήθεια της γερμανικής πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Στα πλαίσια των συνομιλιών για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον ομόλογο του, τον υπουργό οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το θέμα του εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με ενέργεια. Ένα άλλο θέμα που προηγουμένως είχε συζητήσει και με το προεδρείο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) ήταν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε με τον κ. Γκάμπριελ να επισκεφθεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες. Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι μια ανάλογη επίσκεψη πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα του τότε υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με 80 επιχειρηματίες απέτυχε παταγωδώς, ο κ. Δένδιας αντέτεινε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν τότε και επιτρέπουν πράγματι μια κατάσταση αμφίπλευρου κέρδους.
Όπως εκτιμά, «μέχρι την άνοιξη το τοπίο στην ελληνική οικονομία θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και έτσι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι τέτοιοι που θα επιτρέψουν στη γερμανική πλευρά, στους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν με κερδοφορία και ασφάλεια, και από την άλλη, η ελληνική πλευρά να κερδίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, όπως επίσης και την απασχόληση που χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα.»
Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις
Στη συνομιλία του με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και συνεπώς στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Στην παρούσα φάση αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την αύξηση των φόρων, πράγμα που όμως δημιουργεί προβλήματα. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα απ΄ όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα. Νομίζω ότι γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να ακούσει κάτι τέτοιο πλέον και νομίζω ότι είναι σαφές ότι στην ελληνική πλευρά εναπόκειται το μείγμα. Νομίζω ότι είναι κάτι που μου κατέστη σαφές και από τη γερμανική πλευρά.»
Αναβίωση της διαφθοράς;
Στην ατζέντα των συνομιλιών του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο ήταν και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW όχι μόνο παρείχε τεχνογνωσία για τη σύσταση του ταμείου αλλά και δάνειο άνω των 100 εκ. ευρώ για το οποίο εγγυάται το γερμανικό δημόσιο, το ενδιαφέρον στο Βερολίνο για αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλο. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, η επιτυχία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου «είναι στοίχημα» για τους κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Υπολογίζει δε ότι τα πρώτα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ενόψει αυτής της εξέλιξης φαίνεται, όμως, να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ξανά φαινόμενα παλιότερων εποχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, σε επίπεδο υπουργείων υπήρξαν στο Βερολίνο αναφορές ότι στην Ελλάδα «μεσάζοντες» έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους «διαμεσολάβηση επί χρήμασι» ώστε να πάρουν δάνεια από το νέο ταμείο. Ερωτηθείς για αυτά από τη Deutsche Welle ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι οι συνομιλητές του, οι κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ, δεν του έθεσαν τέτοιο ζήτημα. Επί του θέματος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε τα εξής:
«Λυπάμαι ιδιαίτερα που το ακούω. Θα πρέπει να σας πω όμως το εξής. Θα παρακαλέσω τους ενδιαφερόμενους, πέραν από την άμεση καταγγελία αυτών των κρουσμάτων, να έχουν υπόψιν τους ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα κατευθείαν σε κανέναν. Κατά συνέπειαν τέτοιο επίπεδο συναλλαγής δεν υφίσταται. Το Επενδυτικό Ταμείο θα μεταφέρει πόρους στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τους δικούς του μηχανισμούς θα δώσει τα δάνεια. Άρα, οποιοσδήποτε προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ανταλλάγματος, προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να παράσχει και παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στις αρμόδιες αρχές.»
Facebook Comments