Για την πιο μεγάλη παρτίδα μνημονιακού πόκερ ετοιμάζονται τα πολιτικά κόμματα, περιμένοντας να δουν τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ στο θέμα των εκποιήσεων και προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουν το κόστος πιθανής ψήφισης ή απόρριψης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Αν και η ολομέλεια της βουλής αναμένεται να συνέλθει την Παρασκευή για να εξετάσει τα νομοσχέδια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα τηρήσουν.

Στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται έντονες διεργασίες και αξιολογούν τις επιπτώσεις του «ναι» και του «όχι» της επόμενης μέρας της ολομέλειας, τόσο για την οικονομία όσο και για τις διακομματικές ισορροπίες και συμμαχίες.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο ΔΗΚΟ

Η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Γρίβα Διγενή, όπου στις 3μμ θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος για να αξιολογήσουν, τόσο το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων, όσο και τα συμπληρωματικά τροποποιητικά νομοσχέδια για επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τραπεζικά ιδρύματα για υπερχρεώσεις στα δάνεια.

Ο πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κατ’ επανάληψη τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα κληθεί να χαράξει τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα του επί του νομοσχεδίου των εκποιήσεων.

Σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου από το ΔΗΚΟ, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εξίσου έντονα κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις αισθάνονται και το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ. Τα δύο κόμματα είχαν άλλωστε καταθέσει κοινή πρόταση νόμου για το θέμα των εκποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέφυγε τις τελευταίες μέρες να ανοίξει τα χαρτιά του, αφού εκ των πραγμάτων γνωρίζει ότι στο κόμμα του επικρατούν δύο τάσεις και δεν θα ήθελε για δεύτερη φορά να διχαστούν οι βουλευτές του σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θέτει ως θέμα το τελευταίο διάστημα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, βρίσκοντας πολιτικούς σύμμαχους το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών.

Τα δεδομένα σήμερα σε σχέση με αυτά που άφησε ο κ. Παπαδόπουλος πριν να μεταβεί στα μέσα Αυγούστου στο εξωτερικό, έχουν μερικώς αλλάξει καθώς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατάφερε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις τριών νομοσχεδίων και προώθησης πλαισίου για την αφερεγγυότητα, που αποτελούν κάποιου είδους προστασία για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η χθεσινή σύσκεψη των ηγεσιών των τραπεζών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία οι τράπεζες καθησύχασαν τους δανειολήπτες και δεσμεύτηκαν να ετοιμάσουν σχέδια κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες.

Την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων για το κυπριακό, θα γίνει η αξιολόγηση της τελικής μορφής των νομοσχεδίων.

Στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος την περασμένη Παρασκευή απουσίαζε.

Θα του δοθεί η ευκαιρία απέναντι στον κ. Αναστασιάδη και έχοντας υπό μάλης την απόφαση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος, να χειριστεί με περισσότερη ευελιξία το όλο θέμα.

Το ΑΚΕΛ, με χθεσινή ανακοίνωση του, άφησε διακριτικά ανοικτό παράθυρο προς την κυβέρνηση, παρά την οξεία κριτική που άσκησε για την καθυστέρηση στην προώθηση των νομοσχεδίων και για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης συναινετικής λύσης σε συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση έδραξε την ευκαιρία και παρά την εξίσου επικριτική απάντηση, χαιρέτισε την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη τα νομοσχέδια με την τελική τους μορφή χθες στη βουλή και βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων.

Facebook Comments