Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης βάζουν, επιτέλους, ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς πώληση, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών καθω΄ς και για να καλύψουν τις απαιτήσεις των stress tests.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ένα τεράστιο κύμα deals μπορούσε θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία της περιοχής, αν οι τράπεζες ελευθερώσουν έτσι κεφάλαια για να αυξήσουν τον δανεισμό.

Tραπεζικοί μιλοι όπως οι Barclays, Unicredit και Credit Suisse συγκεντρώνουν δραστηριότητες, κακά δάνεια και μη κεροδοφόρες επενδύσεις σε… πακέτα, προκειμένου να τα πουλήσουν ή να τα εκκαθαρίσουν. Αντίστοιχου τύπου ενεργητικά αυξήθηκαν κατά 65% από τα τέλη του 2013 σε περισσότερα από 1,72 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αυστηρότεροι κανόνες έχουν κάνει κάποιες άλλοτε προσοδοφόρες δραστηριότητες, λιγότερο ελκυστικές, ενώ ο ρυθμιστικός έλεγχος έχει ωθήσει τις τράπεζες να παραδεχτούν ότι τα κακά δάνεια δεν θα αποπληρωθούν.

H πώληση των επισφαλειών και των μη κερδοφόρων επενδύσεων απελευθερώνει κεφάλαια για τις τράπεζες, τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν το δανεισμό. Αυτό είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες έχουν κολλήσει στο τέλμα έξι χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και μια σειρά από τραπεζικές διασώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κρίση χρέους.

Οι τράπεζες πούλησαν δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 40,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, έξι φορές περισσότερα απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το 1,72 δισ. δολάρια δανείων και τιτλοποιήσεων που πωλείται αυτή τη στιγμή, αντιστοιχεί σε 23 ευρωπαϊκές τράπεζες και στο 7,9% του ισολογισμού τους, ο οποίος φτάνει τα 21,7 τρισ. δολάρια.

Facebook Comments