Λιγότερο από ένα μήνα μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής, ο Τζορτζ Σόρος ξαφνικά εμφανίζεται ως ο βασικός αντίπαλος του… «συναδέλφου» του δισεκατομμυριούχου, Πολ Σίνγκερ, στη νομική διαμάχη για το χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα και τα οποία έχει στα χέρια του το Bloomberg, η Quantum Partners LP, το hedge fund που είναι υπό τον έλεγχο του ίδιου του οικογενειακού γραφείου του Σόρος, έχει μπει σε μια ομάδα επενδυτών που μηνύουν την Bank of New York Mellon, τον διαχειριστή των ομολόγων της Αργεντινής, για την αποτυχία της να καταβάλει 226 εκατ. ευρώ σε πληρωμές τόκων για το χρέος της.

Η ομάδα των επενδυτών, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Hayman Capital Management του Κάιλ Μπας, κατέχει ομόλογα σε ευρώ ύψους άνω των 1,3 δισ. σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που κέρδισε η Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, απαγορεύοντας στην Αργεντινή να κάνει τις πληρωμές στους ομολογιούχους της εκτός και αν η χώρα αποζημιώσει πλήρως τα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πτώχευση του 2001.

Αν και η δικαστική απόφαση εμπόδισε την BNY Mellon να μεταβιβάσει τα χρήματα που η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε καταθέσει για την αποπληρωμή των ομολογιούχων μέχρι να πληρωθεί ο Σίνγκερ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα ομόλογα που βρίσκονται υπό κάποιο άλλο δίκαιο κε΄τος των ΗΠΑ.

Ο Σίνγκερ, ο οποίος είχε στο παρελθόν μηνύσει το Περού και το Κονγκό για αθέτηση των υποχρεώσεων τους, αγόρασε ομόλογα Αργεντινής πριν τη χρεοκοπία της χώρας το 2001 για χρέος ύψους 95 δισ. δολ.

Ο Σόρος είναι επενδυτής στην Αργεντινή για πολλές δεκαετίες, έχοντας ενταχθεί σε μια ομάδα επενδυτών που αγόρασε την εταιρεία ακινήτων IRSA Inversiones y Representaciones SA στις αρχές του 1990, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στη μήνυση τους ο Σόρος, ο Μπας, η Knighthead Capital Management LLC και η RGY Investments LLC υποστηρίζουν ότι η μονάδα της BNY Mellon στο Λονδίνο ενήργησε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της χωρίς αναφορά στα συμφέροντα των δικαιούχων, όπως επισημαίνει το Bloomberg επικαλούμενο τα νομικά έγγραφα.

Η ομάδα των ομολογιούχων ζήτησαν από το βρετανικό δικαστήριο να απαιτήσει από την BNY Mellon να καταβάλει τα χρήματα στους ομολογιούχους της Αργεντινής με τίτλους εκφρασμένους σε ευρώ και να αποτρέψει την τράπεζα από το να κάνει οτιδήποτε άλλο με τα χρήματα αυτά.

Facebook Comments