Προβληματισμός για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου
Προβληματισμός για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου
Προβληματισμός για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου
Με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 61,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 65,59 δολάρια το βαρέλι, μερίδα αναλυτών αμφισβητεί κατά πόσον είναι βιώσιμη η ανοδική πορεία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η παραγωγή εξακολουθεί να πλεονάζει. Προβληματισμό γεννά, άλλωστε, ο ταχύτατος ρυθμός και η κλίμακα της ανάκαμψης των τιμών μετά την υποχώρησή τους στα 45 δολάρια τον Ιανουάριο.
Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας εμφανίζουν τα αποθέματα αργού να έχουν μειωθεί κατά 3,88 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας την πρώτη μείωσή τους από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, όμως, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Υεμένη εξωθούν ανοδικά τον «μαύρο χρυσό», καθώς η χώρα ελέγχει τις σημαντικότερες διόδους για τη μεταφορά του πετρελαίου. Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας, άλλωστε, προκαλεί πάντα κραδασμούς στην αγορά, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα ως προς τις εξαγωγές της. Αναλυτές της αγοράς επικαλούνται, όμως, τα θεμελιώδη μεγέθη της για να υποστηρίξουν πως η άνοδος δεν είναι βιώσιμη και η πορεία του «μαύρου χρυσού» πρόκειται και πάλι να αντιστραφεί. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι τόσο τα στοιχεία για την παραγωγή του ΟΠΕΚ όσο και εκείνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας καταδεικνύουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο παράγονται 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου περισσότερα από όσα καταναλώνονται παγκοσμίως.
Θεωρούν, επίσης, πως αν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν σε επίπεδα γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι, θα αποδειχθεί ατελέσφορη η στρατηγική του ΟΠΕΚ να διατηρεί την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα. Αναφέρονται στην απόφαση που έλαβε το διεθνές καρτέλ στις 27 Νοεμβρίου να μη μειώσει την παραγωγή του, ώστε να επιταχυνθεί η πτώση των τιμών και να αναγκάσει τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή. Η παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα που από το καλοκαίρι του περασμένου έτους ανέτρεψε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αυξάνοντας θεαματικά την προσφορά «μαύρου χρυσού» σε παγκόσμιο επίπεδο και οδηγώντας τις τιμές σε ελεύθερη πτώση.
Η στρατηγική του ΟΠΕΚ απέδωσε αρχικά και οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές μείωσαν τις επενδύσεις τους για τη μελλοντική παραγωγή.
Στο μεταξύ, όμως, οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών προσαρμόστηκαν μειώνοντας το κόστος της παραγωγής ώστε να μπορούν να είναι κερδοφόρες ακόμη και με χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της EOG Resources, που προβλέπει αύξηση της παραγωγής της κατά διψήφια ποσοστά αν η τιμή του αμερικανικού αργού φθάσει στα 65 δολάρια το βαρέλι. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τακτική, αλλά θα διατηρήσει την παραγωγή της σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς επιδιώκει να αυξήσει στον μέγιστο βαθμό το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά. Και στο μεταξύ έρευνα του Reuters διαπιστώνει πως δεκάδες εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βόρεια Θάλασσα δεν βρίσκουν αγοραστές.
Facebook Comments