Παράταση μία εβδομάδα πήρε η συζήτηση του ΔΣ της ΕΚΤ για την αύξηση του haircut που επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα στα εχέγγυα που δίδουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA, εκτιμά η Goldman Sachs.

Οπως σημειώνει αυτό είναι το καίριο σημείο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δεδομένο ότι διαθέτει αρκετά εχέγγυα ακόμα να χρησιμοποιήσει για την άντληση ρευστότητας. Το πλήγμα θα είναι πιθανή αύξηση των haircuts που αυτομάτως θα περιορίσουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση τους απ το έκτακτο πρόγραμμα.

Όπως υπολόγιζε μάλιστα χθες χωρίς αλλαγές στα haircuts η επιπρόσθετη ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι κάπου 40 δισ ευρώ. Ωστόσο με αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 80% η ρευστότητα μπορεί να συρρικνωθεί στα 10 δισ ευρώ.

Όπως σημειώνει, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δοθούν επιπλέον 2 δισ ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό απ τον περασμένο Φεβρουάριο) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μάλλον δείχνει ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν.

Mετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει προσεγγίσει τα 115 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, αυτή η χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο20% του ενεργητικού των τραπεζών -έναντι μηδέν το Δεκέμβριο του 2014- όταν η χρήση του ELA το 2012 στην κορύφωση της είχε φθάσει στο 28% του ενεργητικού των τραπεζών (124 δισ. ευρώ).

Η Goldman Sachs εστιάζει στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η οροφή του ELA έχει αυξηθεί από την ΕΚΤ, οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί ως προς τη διαθεσιμότητα των ενεχύρων τους.

Όπως υποστηρίζει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία 114 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρα στο πλαίσιο του ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς), κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν απόθεμα ρευστότητας 38 δισ. ευρώ.

Facebook Comments