«Το ζήτημα της ανακούφισης του ελληνικού χρέους δεν συνιστά ταμπού» τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, προσθέτοντας πάντως πως το κούρεμα είναι πολιτικά αδύνατο.

«Στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είπαμε ότι αν η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πάμε μακρύτερα (για το χρέος). Η ανακούφιση του χρέους δεν συνιστά ταμπού. Πολιτικά αδύνατο είναι μόνο το κούρεμα της ονομαστικής του αξίας (320 δισεκ. ευρώ)» τόνισε.

Όπως διευκρινίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει το τρέχον έτος, των δομικών μεταρρυθμίσεων που είναι στην καρδιά των διαπραγματεύσεων, και της βιωσιμότητας του μακροπρόθεσμου χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει η προθεσμία που έχει δοθεί στην Ελλάδα για συμφωνία είναι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο «τα όποια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μπορεί να θέσουν από μόνα τους, άλλες προθεσμίες.»

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει πάντως την εκτίμησή του ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία Αθήνας – δανειστών στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν επιθυμεί να αναφέρεται στις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εν μέρει λόγω και του αντίκτυπου που κάτι τέτοιο θα είχε στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Αισιόδοξος για επίτευξη λύσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών εμφανίστηκε  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. “Θα βρούμε μία λύση, διότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη” τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Facebook Comments