Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στη βραχυπρόθεσμη προοπτική της Πορτογαλίας, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας επισκιάζονται μεσοπρόθεσμα από προβλήματα του παρελθόντος, αναφέρεται στην τελευταία αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ο επιχειρηματικός κλάδος είναι υπερβολικά εκτεθειμένος σε μόχλευση και επικρατεί στασιμότητα στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει η πορτογαλική κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, η Λισσαβώνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ευνοϊκή είναι, παράλληλα, η συγκυρία για την Πορτογαλία εάν ληφθούν υπόψη τα θετικά αποτελέσματα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η οικονομία έχει επωφεληθεί από τις χαμηλές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα, που καθιστούν φθηνότερο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, και την υποχώρηση του ευρώ που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Επιπροσθέτως, η πτώση των τιμών του πετρελαίου αυξάνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Το ΔΝΤ επικρότησε, επίσης, την πρόθεση της Λισσαβώνας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έλαβε από το Ταμείο στο πλαίσιο δανειοδοτικού προγράμματος 78 δισ. ευρώ, που παραχωρήθηκε τον Μάιο του 2011 από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένων της Ε.Ε και της ΕΚΤ. Οι υποχρεώσεις της Πορτογαλίας μόνον ως προς το ΔΝΤ ανέρχονται, περίπου, σε 25 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην πορτογαλική οικονομία θα διαμορφωθεί στο 0,9% το 2014, στο 1,6% το 2015, στο 1,5% το 2016 και στο 1,4% το 2017. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 12,1% το 2017, ενώ το χρέος θα μειωθεί στο 122,7% του ΑΕΠ, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κυμαίνεται στο 2,5% του ΑΕΠ.
Facebook Comments