Μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά και δεσμεύσεις για ασφαλιστικό εργασιακά ζητούν οι δανειστές στο νήμα πριν από το αυριανό Eurogroup, όπου αναμένεται μια πιο ουσιαστική αλλαγή της στάσης των εταίρων και δανειστών μας.
 
Οι δανειστές πιέζουν ώστε να κλείσει με μέτρα ύψους 3,6-4 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ) το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από την πρόβλεψη που κάνει Ε.Ε. και ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και το στόχο για επίτευξης πλεονάσματος στο 0,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να έχουν καταλήξει και οι δύο πλευρές.
 
Φορολογικά έσοδα
 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα φορολογικά μέτρα και κυρίως στην αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ που θεωρείται ως η βασική πηγή της αύξησης των φορολογικών εσόδων όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
 
Στα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα γίνεται ένα σκληρό παζάρι με στόχο αφού οι δανειστές θεωρούν ότι από τα 6,1 δισ. ευρώ του «πακέτου Βαρουφάκη» είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, αφού κανείς δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει ποια από τα μέτρα θα υιοθετηθούν και από πότε με δεδομένο ότι το 2015 διανύει ήδη τα μισά του πέμπτου του μήνα…
 
Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι περίπου το 1/3 (1,8 δισ. ευρώ) αποτελούν έσοδα που αφορούν τη φοροδιαφυγή και είναι έτσι κι αλλιώς αμφισβητήσιμα και άλλα 2 δισ. ευρώ αφορούν έκτακτα έσοδα τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα από το 2016.
 
Οι δανειστές επιμένουν επίσης να οριστικοποιηθούν τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ το 2015) αλλά και κάποιων ενδεικτικών δεσμεύσεων που θα πρέπει να υπάρξουν για τις αλλαγές στα εργασιακά.
 
Το θετικό είναι ότι μετά την υπέρβαση που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων γραμμών και το ΔΝΤ μιλά πλέον για τη συζήτηση επιμέρους μέτρων ενός ολοκληρωμένου προγράμματος 
 
Επιστολή προθέσεων
 
Την Παρασκευή η ελληνική ομάδα έπαιξε ένα ακόμη χαρτί προκειμένου να έχει μια πιο ευνοϊκή έκθεση προόδου από τους θεσμούς και μια καλύτερη δήλωση από το Eurogroup της Δευτέρας. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν εννέα βασικές δεσμεύσεις εν είδη επιστολής προθέσεων (Letter of Intend).
 
1 Η συνέχιση και ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τόσο το 2015 όσο και τα επόμενα χρόνια ως το 2019. Δηλαδή, τα χρόνια που θα περικλείει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 
2 Δημιουργία μιας εντελώς ανεξάρτητης φορολογικής αρχής με σημείο αναφοράς τη ΓΓΔΕ για την είσπραξη εσόδων και τελών και τη διενέργεια ελέγχων.
 
3 Διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Επανέρχεται η προσπάθεια για μηδενικά ελλείμματα στα ταμεία κυρίας και επικουρικής ασφάλισης, κάτι που ήταν μέχρι τώρα στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση υπάρχουν οι γνωστές δεσμεύσεις για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία και την περικοπή αδικιών με τη μορφή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης, όπου αυτά εντοπιστούν.
 
4 Εκσυγχρονισμός των εργασιακών σχέσεων με τη βελτίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εξέλιξης των μισθών με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με βάση τις συμβουλές που θα πάρει η Ελλάδα από το διεθνές γραφείο εργασίας ILO και τον ΟΟΣΑ. 
 
5 Συνέχιση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων συνδέοντας την αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με την υποχρεωτική προσέλκυση επενδύσεων. Η δέσμευση αφορά τη συνέχιση των διαγωνισμών με ρήτρα επενδύσεων. 
 
6 Συνέχιση των αλλαγών για το προσωπικό του Δημοσίου, εισάγοντας ένα νέου τύπου μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους που θα αμείβει καλύτερα τους πιο αποδοτικούς. Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση για τη θέσπιση ενός νέου συνολικού πλαισίου για την αξιολόγηση και τις προαγωγές των δημόσιων λειτουργών. 
 
7 Κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης ανακοινώνεται ότι θα παραχωρηθεί και στους δήμους με φορολογική εξουσία για την απευθείας είσπραξη τελών και φόρων. 
 
8 Δέσμευση για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις εμπορικές τράπεζες, η οποία θα βασίζεται στο κώδικά συμπεριφοράς του δανειολήπτη που έχει ήδη θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα έχει σημείο αναφοράς την κακή τράπεζα (Bad Bank) που θα βοηθήσει την εκκαθάριση και θα κάνει χρήση και των κονδυλίων ύψους 10,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας. 
 
9 Συνέχιση της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και την προώθηση της επιχειρηματικότητας με την κατάργηση περιττών εμποδίων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. 
 
Πρόταση για το χρέος
 
Παράλληλα, βέβαια, η ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών έχει αρχίζει να θέτει όλο και πιο έντονα την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, έστω και ως απλή αναφορά, αποδεχόμενη την έναρξη της συνολικής συζήτησης μετά το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος.
 
Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ανέφερε τρεις βασικές παρεμβάσεις: α. Το κούρεμα των διμερών δανείων ύψους 50,7 δισ. ευρώ πήρε η Ελλάδα το 2010 απευθείας από τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. β. Την επέκταση αποπληρωμής των δανείων ύψους 141,5 δισ. ευρώ που λάβει η χώρα από τον EFSF/ESM με παράλληλη παρέμβαση στα επιτόκιά της (είτε μείωση είτε μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά). Γ. Την ανταλλαγή των ομολόγων ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ με τα αποκαλούμενα “αιώνια” ομόλογα (Perpetual Bonds). 

Facebook Comments