Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα διαθέσιμα μέσα για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και η νομισματική πολιτική έχει ξεμείνει από τα εργαλεία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να βρίσκεται σε στασιμότητα και ο πληθωρισμός να βρίσκεται πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), οι προσδοκίες της αγοράς αυξάνονται ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει νέα μέτρα.

Αλλά ο Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι οι πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό, για να είμαι ειλικρινής».

Η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στη Γερμανία «επειδή έχουμε την υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

«Η νομισματική πολιτική το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αγοράσει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι πολύ χαμηλή, μάλιστα είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου νομίζω πως η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στο τέλος των εργαλείων της και ως εκ τούτου αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι εργαλεία, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αγορών, των καταναλωτών».

Facebook Comments