Αύξηση των αντικειμενικών για 6 στα 10 ακίνητα – εκτοξεύονται ακόμη 20 φόροι
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 60% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 23%
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 60% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 23%
Στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 60% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 23% οδηγεί το εγχείρημα της κυβέρνησης να εξομοιώσει τις αντικειμενικές με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία για τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών που αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, σε χθεσινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, οι περισσότερες αυξήσεις εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου και γενικά στις τουριστικές περιοχές, ενώ οι περισσότερες μειώσεις προτείνονται σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Λάθος καταλάβαμε…
«Μέχρι σήμερα (σ.σ.: χθες), οι εκτιμητές έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.τ.λ.», είπε η κ. Παπανάτσιου. Σημείωσε, δε, ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και χαρακτήρισε ως «παρανόηση» την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές! «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές», ανέφερε. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως διευκρίνισε, δείχνουν ότι στο 60% των περιοχών (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι οποίες εναρμονίζονται με τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς, στο 23% (2.300 ζώνες) έχουμε μείωση, και στις υπόλοιπες περιοχές καμία μεταβολή.
Ο… χάρτης
Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η μεγαλύτερη αύξηση αντικειμενικών τιμών προτείνεται για τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και γενικότερα για όσες περιοχές έχουν σχέση με τον τουρισμό, ενώ από την άλλη πλευρά «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας». Για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις, σύμφωνα με την υφυπουργό, «υπάρχουν στο 34% των ζωνών».
Επιβεβαίωση
Οι χθεσινές αυτές αναφορές της υφυπουργού επιβεβαιώνουν την προχθεσινή αποκάλυψη του «Ε.Τ.» ότι στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας, κυρίως στις λεγόμενες «φθηνές» και «λαϊκές» περιοχές του Λεκανοπεδίου και των λοιπών μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας, όπου οι αντικειμενικές τιμές (τιμές ζώνης) κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ., οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις τιμών που θα έχουν ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητα και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
Στις περιοχές αυτές όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις αντικειμενικών τιμών κατά 10% έως 40%, ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αυξηθεί κατά ποσοστά τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα υπερβαίνουν το 20% και θα φθάνουν μέχρι και το 27,59%.
Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως συνέπεια, στην κλίμακα των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, να σημειωθεί άνοδος σε υψηλότερο κλιμάκιο αντικειμενικών τιμών όπου ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα:
Με ίδιους όρους
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι με τις εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές τιμές τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι «περίπου στα ίδια επίπεδα» κι ότι δεν θα χρειαστεί «να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου», εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει καθόλου στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για εκατομμύρια κατοίκους περιοχών με ακίνητα χαμηλής αξίας.
Εκτοξεύονται ακόμη 20 φόροι
Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ, άλλες 20 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας. Οι κατηγορίες των φόρων και των λοιπών αυτών επιβαρύνσεων είναι οι εξής:
Facebook Comments