Σταθμό και αφετηρία για την τελική προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την εξέταση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, τονίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, oι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στην εξέταση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα αποτελούν σταθμό και αφετηρία για την τελική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Ένα εποικοδομητικό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης φαίνεται πλέον να επικρατεί στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα, όπως συνάγεται από την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του πρόσφατου κύκλου διαβουλεύσεων».

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της τράπεζας επισημαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδοτική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από την προηγούμενη εξέταση της Τρόικας και της δόσης των 6,0 δισ. ευρώ του α΄ 3μήνου 2013, η οποία αναμένεται να καταβληθεί έγκαιρα εντός του Μαΐου 2013 για την εξόφληση από την Ελλάδα ενός ομολογιακού δανείου ύψους 5,3 δισ. ευρώ που λήγει στο γ΄ δεκαήμερο του Μαΐου.

Η επιτυχής αυτή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, απομακρύνει κάθε προοπτική επανόδου της χώρας μας σε πορεία άτακτης χρεοκοπίας, σηματοδοτεί την αμετάκλητη παραμονή της στο ευρώ, ενώ συμβάλλει και διευκολύνει την προωθούμενη με εντατικούς ρυθμούς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενισχύει αποφασιστικά την ελκυστικότητα της Ελλάδος στον τομέα των επενδύσεων, ιδιαίτερα στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ως εκ τούτου, οι συνεχιζόμενες αναφορές στην επερχόμενη καταστροφή της χώρας από την εφαρμογή των «Μνημονίων» πέφτουν πλέον στο κενό, καθώς το οικονομικό κλίμα στη χώρα βελτιώνεται σταθερά. Παράλληλα, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, μετά και από τις μεγάλες απώλειες αποδόσεων που υπέστησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε διάφορους «ασφαλείς» χρηματοοικονομικούς παραδείσους (ακόμη και σε χρυσό στα $ 1.950 ανά ουγκιά τότε και στα $ 1.370 ανά ουγκιά σήμερα, ή και σε νομίσματα που υποτιμώνται ταχέως τους τελευταίους μήνες) ανά τον κόσμο.

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τη χώρα μας κοντύτερα στην έξοδο από τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, τονίζει η Alpha Bank,  στην οποία μας οδήγησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι αρτηριοσκληρωτικές καταστάσεις στον δημόσιο τομέα, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα στο παρελθόν. Προϋπόθεση εκτιμά ότι είναι να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες που οδήγησαν σε εντυπωσιακά μέχρι σήμερα επιτεύγματα, όσον αφορά στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και την ουσιαστική πρόοδο στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αν και η προσαρμογή απαιτεί αναπόφευκτα την ανάληψη τεράστιου κόστους από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι η μοναδική μας ευκαιρία για την απαλλαγή από τα Μνημόνια και τις εξαρτήσεις από ξένους.

Κατανοείται, επίσης, από την Κυβέρνηση ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η απολύτως αναγκαία έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι δυνατό να συμβούν χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής – με αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και χωρίς την εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα της χώρας.

Facebook Comments